Po šoku způsobeném masivním „infotsunami“ od milionů fanoušků, kteří v sociální síti napsali již desítky milionů nadšených reakcí, média rozvinutých zemí ustoupila z předem připravených pozic.

Nový koncept zní takto. Ano, Rusko pro ty, kteří nejsou profesionálové, vypadá neuvěřitelně skvěle. Ale všechno to jsou jen speciální dekorace, které mají skrýt celou hrůzu ruské reality. 

Nyní se před našima očima paralelně mistrovstvím rozvíjí další mistrovství světa. Konkrétně duel super série mezi „lidovým novináři", tedy fanoušky, a profesionálními médii. A úkolem druhého je vysvětlit všem, včetně těch, kteří osobně přijeli do Ruska, že se dívají na dekoraci a atrakci.

O co jde? 
V srdci tohoto konfliktu je zásadně důležitá pro západní „světonázor" dogma. Liberální demokracie jsou účinné. Neliberální demokracie nejsou účinné.

Liberální demokracie, založená na „součtu privilegií" pro mocné skupiny a exkluzivitě (to znamená, že nemáte žádné práva, když jste chudý, ale máte práva, když jste homosexuál) pro ostatní. Taková demokracie může stavět mrakodrapy, dálnice a super stadiony a zajistit bezpečnost a pohodu. Neliberální demokracie toto udělat nemůže. 

Tento koncept vznikl v těch jednoduchých a srozumitelných časech, kdy se seznam bohatých zemí s mrakodrapy téměř přesně shodoval se seznamem koloniálních mocností s hrubou bezpečností a jejich zvolenými protektoráty.

Vzhledem k tomu, že v posledních desetiletích začaly neoliberální nedemokracie budovat obrovský počet mrakodrapů, dálnic, stadionů a nákupních center a na trasách jezdí obrovský počet osobních aut, potřebuje tento koncept aktualizaci.

Protože „odhalení údajné ruské efektivnosti“ prakticky opakuje odhalení dekadentního Západu Sovětským svazem.

Odhalování tohoto druhu definitivně převádělo agitátory do obranné pozice. „Nedívejte se, že tady v obchodech je všeho plno a jezdí tady na Cadillacích. Ve skutečnosti, když se začnete rýpat, je to stejné jako tady." 

Stejná léčka čeká i na toho, kdo napíše, že na ulicích a plážích Ruska je nekonečná zábava, což však jen zčásti skrývá temnou realitu. „Protože skutečnost, upřímně řečeno, nyní ukazuje svou povahu obyčejným obyvatelům všech civilizací planety."