Policie v britském hrabství West Midlands bude moci vstupovat do domácností během Vánoc a rušit rodinné setkání porušující lockdownové omezující opatření, které má ze zákona vymáhat. (Foto: Wikimedia)

Policejní komisař hrabství West Midlands David Jamieson uvedl, že policisté budou během vánočních svátků soustředit na hlášení o porušování pravidel.

Hrabství nyní podléhá restriktivním opatřením druhé úrovně, které zahrnují například zákaz návštěv jiných domácností včetně přátel i rodiny.

"Pokud si budeme myslet, že se tam shromažďují velké skupiny lidí, které by tam neměly být, pak bude muset policie intervenovat," uvedl komisař.

"Pokud dojde znovu k flagrantnímu porušení pravidel, pak je policie bude muset vymáhat."

"Úkolem policie není lidem zamezit v užívání si Vánoc," vyjádřil se.

"Nicméně jsme tu proto, abychom vynucovali pravidla, která nařizuje vláda, a pokud tato opatření nařizuje vláda, pak je musí vysvětlit veřejnosti ona."

Varování před návštěvami policistů platí i pro komunity připravující se na oslavy židovské Chanuky nebo převážně hinduistického Díválí (svátek světel), které by porušovaly koronavírusové opatření. Komisař vyjádřil obavy, že tato nařízení mohou brzy vést v regionu k násilí.

"Sedíme tady na časované bombě," dodal.

"Blížíme se velmi blízko fázi, kdy by mohlo dojít ke značné explozi frustrace a energie."

Podle Jamieson možné násilí znepokojuje i policistů v Manchesteru, Londýně nebo Merseyside.

"V mnoha komunitách jsou věci hodně na hraně a nechybí mnoho na vznik nepokojů, vzpour a výtržností."

Znepokojující slova policejního komisaře přicházejí v době, kdy vědci varují, že existuje už jen malá šance na tradiční oslavu Vánoc s rodinou, a že na celé Anglie bude muset být uvalena třetí úroveň restrikcí.

"Jediná možnost, jak můžeme mít relativně bezpečné a normální Vánoce, je podniknout nyní radikální opatření ke snížení výskytu – přinejmenším v oblastech s vysokým výskytem – a udržet výskyt nízký napříč krajinou, prováděním balíčku redukujících sociální kontakty," míní člen britské poradní vědecké skupiny profesor John Edmunds.

Zdroj:  thesun.co.uk