Mnoho z těch amerických tanků vyslaných do východní Evropy bývalým prezidentem Obamou, aby vzdorovaly předpokládané údajné ruské agresi, do německého přístavu údajně dorazilo s vybitými bateriemi nebo s nedostatkem paliva. Prezident Obama uspěchaně přeposlal téměř 4 000 vojáků a 90 tanků z bitevního uskupení 3. Obrněné brigády patřící ke 4. Pěší divizi sídlící ve Fort Carson v Coloradu do západo-polského města Zagan, aby ve východní Evropě vzdorovaly ruské „agresi“.


Generálporučík Ben Hodges, velitel US Army v Evropě, odhalil, že některé z těch tanků do německého přístavu Bremerhaven dorazily s vybitými bateriemi kvůli chybě dodavatele, který zapomněl provést uzavření elektronických systémů těchto tanků; a některé z těchto tanků také nedorazily s plnou palivovou nádrží.

Pět z těch tanků prý pořád ještě v tomto německém přístavu vázne, jelikož vojenští činitelé se zatím ještě pokouší vymyslet, jak je do jejich posádkového místa v Polsku vůbec dostat.

„Tohle jsou záležitosti, jaké jsme obvykle uměli,“ řekl Wall Street Journal. „Potřebujeme znovu zavést srovnávací hodnocení.“

Hoges se rovněž vyjádřil, že mu dělá starosti nedostatečně podrobná informovanost ozbrojených sil o infrastrukturách v mnohých východoevropských zemích, které kdysi patřily k Varšavskému paktu, což se ukázalo během vojenského cvičení v Rumunsku v roce 2015, kdy došlo k poškození řady vozidel při pokusech projet pod mosty s nedostatečnou světlostí.

Další batalion amerických vojsk má být nasazen do města Orzysz v severovýchodním Polsku někdy v dubnu. Toto nasazení má mít obzvláštní význam, neboť toto polské město leží u Kaliningradu, tj. u vysoce militarizované ruské enklávy ve východní Evropě, kam nedávno Rusko nasadilo jaderné raketové nosiče Iskander-M.

Obama před inaugurací prezidenta Donalda Trumpa urychlil plánované nasazení vojsk do východní Evropy kvůli očekávání, že Trump by se mohl snažit dosáhnout s ruským prezidentem Vladimirem Putinem mír.




Loading...