Zatímco politici a mainstreamová média zlořečí Trumpovi za tweet budící zjevné pozdvižení týkající se jaderných zbraní, tak to nebyl nikdo jiný, než prezident Obama, kdo právě podepsal legislativu, která by vyškrtnutím jediného slova z dlouho zavedené politiky americké jaderné obrany mohla vybičovat napětí s Ruskem a Čínou a zemi uvrhnout do nákladného úsilí o budování v kosmu umístěných obranných systémů. …


S tím spojená ustanovení volají po tom, aby Pentagon „zkoumal, vyvíjel, testoval a hodnotil“ v kosmu umístěné systém protiraketové obrany.

Tato ustanovení dohromady signalizují, že USA budou usilovat o využití pokročilých technologií k odražení jaderných útoků jak malého, tak velkého rozsahu.

To by rozrušilo desetiletí starou rovnováhu sil mezi hlavními jaderními velmocemi.

Velká většina obou komor Kongresu tuto politickou změnu v uplynulém měsíci schválila, aniž by došlo skoro vůbec k nějaké veřejné debatě.


Republikánský kongresman Trent Fank, který tuto změnu v politice ve Sněmovně navrhl a řídil, řekl, že čerpal inspiraci z Iniciativy strategické obrany bývalého prezidenta Ronalda Reagana z 80. let, jejímž záměrem bylo za využití laserů a další v kosmu umístěné výzbroje učinit jaderné zbraně „bezmocnými a zastaralými.“ Tato iniciativa známá jako „Hvězdné války“ stála daňové poplatníky 30 miliard $, aniž by však byl jakýkoliv systém vyvinut.

Philip E. Coyle III., bývalý náměstek ministra obrany, který vedl oddělení Pentagonu odpovědné za testování a hodnocení zbraňových systémů, popsal nápad na kosmický jaderný štít jako „švindl“.

„Udělat to by prostě stálo bambilionony a bambiliony,“ řekl Coyle. „Technologie na to nejsou po ruce a peníze také ne. Podle mého názoru je nešťastné, že to Kongres nevidí.“

Dodal: „Jak Rusko, tak Čína toho využijí jako záminky, aby se pustili do něčeho, co by rádi.“

Nakonec, když se ho ptali, zda si to země může dovolit, tak Franks odpověděl: „Za co stojí národní bezpečnost. Ta je neocenitelná.“

Opravdu, je neocenitelná za všechny prachy.

Takže, kdo „začíná se závody ve zbrojení?“

Zdroj: zerohedge.com