Nový prezident USA Donald Trump vyvolal očividně velké obavy. Své si přidala i německá ministryně obrany, známá svojí „jestřábí“ politikou masivní militarizace Německa a Evropy proti „ruské hrozbě“. S příchodem nového prezidenta Spojených států se nesmí nechat zbytek světa osamocen se svými problémy, prohlásila na ZDF německá ministry obrany Ursula von der Lyayen.


Kromě toho, musí Donald Trump provést volbu mezi demokracií a "mužským přátelstvím" s ruským vůdcem, zdůraznila šéfka Bundeswehru.

„Já bych se ještě jednou chtěl dotknout na téma „Putin". Stejně jako vy, věřím ve skutečné pokračování dialogu. Zejména by měl nový prezident (Trump) nejprve mluvit se všemi,“ uvedla ministryně

„Je to důležité – a to platí i pro vaše obavy, paní Nokunová (moderátorka ZDF) – aby se Spojené státy neizolovaly a neříkaly, že se nestarají o to, co se děje ve zbytku světa. Spojené státy jsou zemí, která má vliv na celém světě, a která podporuje obrovské množství hospodářských a politických vazeb. To znamená, že Spojené státy jsou zastoupeny v mnoha oblastech, a proto nemohou chodit a říkat, my tě necháme se svými problémy, zajímají nás pouze naše vlastní,“ poznamenala.

„Pro mě je v první řadě důležité, aby v průběhu jednání nebyly zapomenuty rozpory, které máme s ruskou anexí Krymu a porušování hranic suverénního státu, stejně jako bombardování Aleppa. Je dobře, že jsou již tato témata diskutována. Donald Trump musí jasně říci, na čí straně je: zda na straně práva, míru a demokracie, nebo na to vše kašle, a dává přednost jakémusi mužskému přátelství,“ zdůraznila.

Pokud z úst osoby, která volá po kontinentální militarizaci a účastní se nezákonných vojenských operací za hranicemi NATO, zní slova o „straně práva, míru a demokracie“ jako parodie.

Zdroj: pz.cz