Němečtí prokurátoři vyšetřují Marka Zuckerberga a další ředitele Facebooku kvůli porušení národních zákazů proti nenávistné mluvě a pobuřování spáchané neodstraňováním rasistických příspěvků uvedl mluvčí mnichovské kanceláře prokuratury. Tento mluvčí odmítl poskytnout další podrobnosti. Německý právník Chan-jo Jun podal v září trestní oznámení prokurátorům v bavorském městě a dožadoval se, aby byli ředitelé Facebooku přinuceni podvolit se zákonům proti nenávistné mluvě vymazáváním rasistických nebo násilných příspěvků na své stránce.


Pravidla Facebooku zakazují šikanování, obtěžování a výhružné formulace, ale kritici říkají, že to nestačí k jejich vynucení, které selhalo s ohromným vzedmutím rasistických a výhrůžných příspěvků na sociálních médiích během přílivu migrantů do Evropy.

Prokurátoři v Hamburku počátkem tohoto roku podobné už podané oznámení Juna už odmítli na základě toho, že krajský soud nemá příslušnou jurisdikci, neboť evropské operace Facebooku sídlí v Irsku.

„V Bavorsku na to ale pohlíží jinak,“ uvedla v prohlášení jeho firma Jun advokátní kancelář.

„Bavorský ministr spravedlnosti Winfried Bausback na základě Junova požadavku řekl, že hamburské hledisko je chybné a německé zákony se opravdu na některé z těchto přečinů vztahují,“ uvádí se.