Kdybyste si snad pomysleli, že je bezpečné vystavit selfie vašeho posledního loupení ve WalMartu nebo házení molotovova koktejlu minulou noc, tak si to radši ještě promyslete. Podle ACLU činitelé prosazování zákona realizovali během posledních povstání jak ve Fergusonu, tak v Baltimore dalekosáhlý dohledový program ke sledování protestujících a vycházeli ze speciálního stahování uživatelských dat poskytovaných třemi vrcholnými společnostmi sociálních  médií: Twitter, Facebook a Instagram.


ACLU v Kalifornii získala záznamy ukazující, že Twitter, Facebook a Instagram poskytovaly přístup k uživatelským datům Geofeedia, vývojáři produktu pro sledování sociálních sítí, který se prodává vynucovatelům zákona jako nástroj k monitorování aktivistů a protestujících.

Máme radost, že poté, co jsme svá zjištění těmto společnostem ohlásili, odřízl Instagram přístup Geofeedii k příspěvkům veřejných uživatelů a Facebook odřízl svůj přístup k tematicky zaměřeným veřejným příspěvkům uživatelů. I Twitter udělal v poslední době určité kroky, aby Geofeedii omezil, to ale nebylo ve spojitosti s daty.

Je třeba, aby tyto společnosti přijaly další kroky, k dodržování svých principů a politik ochrany uživatelů jakéhokoliv charakteru zapojujících se do politických a sociálních diskursů.

My teď už o těchto dohodách víme následující: