Bývalý zástupce šéfa CIA Michael Morell prohlásil ve vysílání televizní stanice CBS News, že v zájmu urovnání v Sýrii je třeba tajně zabíjet Rusy a Íránce. Podle Morellova názoru by měl Washington mnohem aktivněji podporovat ozbrojence v Sýrii. „Když jsme byli v Iráku, tak Íránci zásobovali zbraněmi šiitské bojovníky, kteří zabíjeli americké vojáky. Kvůli Íráncům jsme platili našimi životy. Takže se musíme postarat o to, aby to teď v Sýrii odnášeli Íránci, musí nám zaplatit i Rusové", řekl Morell.


„Takže donutíme Rusy a Íránce, aby platili tím, že je budeme zabíjet?" zeptal se Morella moderátor CBS Charles Rose.

„Ano. Ale pokradmu", potvrdil bývalý náměstek šéfa CIA.

Kromě toho poznamenal, že není třeba, aby se o tom podávalo nějaké hlášení v Pentagonu, je ale třeba se přesvědčit, že se o tom dozvěděli v Moskvě a Teheránu. Potom by měly USA podle jeho názoru vystrašit syrského prezidenta Bašára Asada tím, že budou likvidovat jeho gardu a „vyhazovat v noci do povětří jeho úřady".

To všechno podle Morellova přesvědčení umožní učinit nátlak na Damašek, Moskvu a Teherán a dosáhnout „diplomatického urovnání".

Mluvčí ministerstva zahraničí odmítl komentovat slova bývalého rozvědčíka, poradil pouze, že „mnohé je možné se dozvědět sledováním brífinků a politiky týkající se Sýrie".