Britský generál Sir Richard Shirreff představil svůj popis scén budoucí války NATO s Ruskem v roce 2017, informují noviny Financial Times. Recenzent generálovy knihy „Rok 2017. Válka s Ruskem" („2017: War With Russia: An Urgent Warning From Senior Military Command"), starší vědecký pracovník Sjednoceného královského institutu obranných studií Shashank Joshi říká, že před svým odchodem do výslužby před dvěma lety vykonával Shirreff jednu z hlavních výkonných rolí ve vedení Severoatlantické aliance — byl zástupcem Nejvyššího velitele spojených Ozbrojených sil NATO v Evropě.


Myšlenku své knihy generál popisuje docela prostě — „politická a vojenská rozhodnutí, která my nyní děláme a které již byla učiněna, nás tlačí do budoucí války s Ruskem". Podle Joshiho názoru představuje Shirreffovo dílo i literární fiasko i dynamický technologický thriller i Západu adresovanou výzvu k boji.

„Z této knihy tryská veškerá nashromážděná zloba nikoli na Moskvu, ale na londýnské a berlínské politiky „polopacifisty", kteří tváří v tvář hrozbě vystupují, podle názoru Shirreffa, jako morální pygmejové," myslí si Joshi.

Kniha kromě toho oplývá demonstracemi zloby, která je charakteristická pro příběhy „Bondovek". Téměř v každém filmu o Jamesi Bondovi existuje epizoda, v níž zločinec pečlivě vysvětluje svůj grandiózní plán. Je pravidlem, že tato epizoda odhaluje pomýšlenost člověka a jeho zranitelné místo.

Roli zločince v této knize představuje osoba, jež reprezentuje prezidenta Vladimira Putina. Jeho strategické plány — „zvětšit přítok běženců do Turecka s pomocí bombardování civilních objektů a díky tomu ještě zvětšit tlak na EU".