Během bojů okolo Aleppa ruští letci vyzkoušeli samonaváděcí leteckou bombu, která je schopná zničit jakoukoli současnou obrněnou techniku. Konstrukce ruských zbrojířů – modernizované bojové elementy SPBE-D k letecké pumě RBK-500 jsou schopné samy vybrat cíl a zaútočit na něj v jednom úderu. „Sýrie se stala polygonem pro prověření ruských zbraní. Od začátku syrské kampaně je to už třetí použití SPBE-D. V prvním případě bylo vidět, že jsou zbraně „staré" — vyrobené za sovětských časů. Nyní, soudě podle nových fotografií, na kterých jsou vidět nevybuchlé náboje, letectvo použilo jejich nové modifikace," citují noviny Izvestija vojenského experta Alekseje Ramma.


Bojové elementy SPBE-D se skládají dovnitř letecké bomby a po jejím shození se začínají od ní oddělovat a plachtit nad bojištěm na padácích. Dále s pomocí vnitřních pozorovacích systémů nachází vhodné cíle a útočí na ně. Přičemž objekty jsou ničeny s pomocí takzvaného úderného jádra — měděné střely, která se urychluje do rychlosti 2 km/s. Útok na protivníka probíhá na málo chráněný vršek techniky, střela je schopna probít 150-160 mm pancíře, což garantuje zničení cíle.

„Úder „jádra" není schopen přežít ani jeden současný tank, BVP nebo dobře opevněný objekt infrastruktury protivníka. První použití RBK-500 SPBE-D bylo provedeno v roce 2008 během gruzínsko-osetinského konfliktu v Jižní Osetii. Tehdy ruské raketové systémy Smerč vybavené bojovými částmi s SPBE-D zničily sklady munice gruzínské armády. V Sýrii se tyto bomby shazují z frontových bombardérů Su-24," řekl redaktor magazínu Arsenál vlasti, bojový expert Viktor Murachovskij.

Zvláště se říká, že SPBE-D je při vší své efektivnosti podle své ceny levnější, než řízené letecké bomby a rakety, které se tradičně využívají v boji s obrněnou technikou. To při jeho využití dovoluje nejen ničit techniku a objekty infrastruktury protivníka, ale i ušetřit za drahou munici.