Glowee, start-up v Paříži, začal prodávat úžasné bioluminiscenční světlo určené k osvětlování výloh obchodů nebo k pouličnímu značení ulic. V prosinci přišlo představení a následně první produkt – bakterie, které svítí samy o sobě po dobu 3 dnů. Společnost se teď snaží pracovat na světlech, které by byly schopny svítit až po dobu 30 dnů i déle. Naším cílem je změnit způsob, jakým se vyrábí světla a jakým způsobem se využívají, říká zakladatelka Glowee Sandra Rey. Chceme nabídnout globální řešení, které sníží až o 19 % potřebu elektrické energie.


Světla jsou vyplněna gelem obsahujícím luminiscenční bakterie  Aliivibrio fischeri, které umožňují mnoha mořským živočichům zářit (např. určitým druhům chobotnic). Gelový obal světel vytváří bublinu s živinami, které udržují bakterie naživu.

První pokusy o světla zářícími prostřednictvím bakterií dopadly s úspěšností, která představovala světlo jen po dobu několika sekund. Ale s prací na gelu, jeho konzistenci, složení se podařilo udržet bakterie naživu až po dobu 3 dnů, což je úžasný posun!