Zrovna když si Hillary Clinton myslela, že její politické fiasko nemůže být ani horší s nadcházejícími potížemi při prodírání se demokratickými primárkami, aby se pak se pustila do Trumpu a zajistila si tím Warrenem Buffettem financované vítězství, tak náhle všechno vypadá, že se zvrtlo k horšímu v tom, co je pro skandály zatíženou bývalou ministryni zahraničí a presidentskou kandidátku nejdůležitější: v jejím druhé a konečné presidentské kampani.

Podle WaPo, když se porovná, kde se Clintonová teď nachází v průměrech průzkumů Real Clear Politics, tak obrázky z roku 2016 a z roku 2008 nejsou až tak moc podobné; ve skutečnosti se pod Hillary náhle na pružinku rozevírá propadliště.


„Celonárodně si v roce 2008 vedla daleko lépe, než si vede teď, částečně protože proti-Clintonovští voliči byli v roce 2008 rozděleni mezi dva lidi – Baracka Obamu a Johna Edwardse – místo jen jednoho. Ale čerstvá linie trendu jako funkce dvou nových celonárodních průzkumů, které proběhly těsně po jen kratičké přestávce, jí nepřináší moc dobré zprávy.“

Vůbec nepřekvapuje, že Clinton si New Hampshire vede tak mizerně, když je to domovské hřiště jejího socialistického odpůrce. V roce 2008 Hillary Clinton vedla v New Hampshire. – Porovnání podle dnů volební kampaně.

Existuje tu malá útěcha, že v Iowě si Hillary povede o trošičku lépe, než si vedla v roce 2008, ač jak je vidět na grafu níže, i tady se její vedení nedávno zhroutilo. V roce 2008 to nebylo až do posledního týdne, kdy vypadla z vedení. Nakonec skončila jako třetí.

Problémem zůstává celonárodní soutěž a co je horší, kdyby se prodloužila minulost z roku 2008 a kdyby se vedení Hillary v Iowě zase vypařilo a ona tam zase prohrála, tak by to pro bývalou první dámu mohl být konec: tehdy tím po sněmech ztratila tři čtvrtiny svého vedení, i když něco z toho získala zpět po svém vítězství v New Hampshire.

A ač se ta čísla pořád ještě mohou snadno změnit, jeden člověk, který bude určitě z náhlého zhroucení Hillary těžit, je Donald Trump, který, jak jsme nedávno ukázali, se stal favoritem sázkařů, poté co ho ještě v září odhadovali mizerně, i když Trumpovi republikánští soupeři padali sami jak mouchy, kdy poslední obětí je Ben Carson, jehož kampaň je v podstatě vyřízená, když CNN přišla se zprávami, že Carsonův předseda financování kampaně Dean Parker podal rezignaci.

Nakonec před chvílí ohlásil WSJ, že Donald Trump před necelými třemi týdny zahájil už dvouciferené vedení před svým nejbližším republikánským rivalem, což bylo před tím, než byly vrženy první hlasy do presidentské kandidatury 2016 s tím, že nový průzkum Wall Street Journal/NBC News zjišťuje.

[quote align="center" color="#999999"]

Třetina voličů republikánských primárek v celonárodním průzkumu řekla, že upřednostňují nominaci Trumpa za stranu s tím, že za ním je texaský senátor Ted Cruz s 20% podporou, floridský senátor Marco Rubio s 13% a penzionovaný dětský neurochirurg Ben Carson s 12%.

V prosinci vedl pan Trump před kandidátem č. 2 panem Cruzem o 5 procentních bodů. Nový průzkum jeho vedení zvýšil na 13 bodů.[/quote]

A tak se asi to, co většina znalců považovala ještě v létě za humor, se stává až příliš možnou realitou: president Trump?

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com