Vojenské letectvo Turecka pozastavilo lety nad územím Sýrie v rámci operace mezinárodní koalice proti Islámskému státu po incidentu se sestřeleným ruským Su-24, oznámily v pátek noviny Hurriyet s odvoláním na diplomatické zdroje. V úterý havaroval v Sýrii při plnění bojového úkolu ruský bombardér Su-24. Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že letadlo bylo sestřeleno raketou vzduch-vzduch odpálenou z tureckého F-16 nad syrským územím a zřítilo se v Sýrii, čtyři kilometry od hranice s Tureckem. Podle údajů generálního štábu ruských ozbrojených sil Su-24, na který zaútočili, hranici s Tureckem nenarušil, což potvrdily údaje syrské protivzdušné obrany.


Turecko tvrdí, že ruské letadlo narušilo jeho vzdušný prostor, a že mu nebylo známo, že bombardér je součástí ruského vojenského letectva.

Prezident Turecka Recep Tayyip Erdogan v interview pro CNN prohlásil, že bude pokládat za agresi použití protiletadlových komplexů S-400 Triumf proti tureckým stíhačkám nad Sýrií.

Kdy odpovídal na otázku moderátorky o možné reakci Ankary za hypotetického incidentu, řekl, že pokládá podobný vývoj událostí za zcela pravděpodobný, a že Turecko „bude muset podniknout neodkladná opatření". Erdogan dodal, že zničení turecké stíhačky se bude hodnotit jako agrese proti svrchovanosti země, a že stát má právo ji bránit.

Erdogan rovněž prohlásil, že Ankara se nebude omlouvat za incident se sestřeleným ruským bombardérem Su-24. „Myslím si, že když se musí někdo omluvit, pak ne my. Omluvit se musí ti, kdo porušili náš vzdušný prostor. Naši piloti a ozbrojené síly prostě plnili své povinnosti, které spočívaly v tom, aby na toto porušení odpověděli", řekl Erdogan.

Zdroj: sputniknews.com

[quote align="center" color="#999999"]

Nové informace o demokracii ohrožujících experimentech elektrické stimulace mozku.

První tištěné periodikum na světě, které se nebojí zveřejnit výzkumy kryté státním tajemstvím, je právě v prodeji v Česku i na Slovensku.

2015 – LISTOPAD / MŮŽEME MÍT SUPERPOWER?

…[/quote]