Do irackého mesta Irbíl sa minulý týždeň z Nemecka vrátila skupina 50 Kurdov. Napriek tomu, že podstúpili náročnú cestu naprieč Európou, v Nemecku nenašli bezstarostný život. Informáciu zverejnil český spravodajský portál Týden.cz. Jedným z irackých utečencov je aj Muhammad Azíz Kádir. Podľa zverejnených informácií muž podstúpil osemhodinovú cestu peši naprieč Tureckom a potom 20 hodín cestoval kamiónom naprieč južnou Európou. Aktuálne sa už nachádza v Iraku, pretože si myslí, že čeliť nebezpečenstvu a ťažkostiam v rodnej krajine je lepšie, ako zažívať ťažkosti v tranzitnom tábore v Európe.


„Keď som vstúpil do tábora, šokoval ma rozdiel medzi realitou a tým Berlínom, aký som očakával. Bol som občanom druhej kategórie, nemal som pocit, že som prijatý. Keď som prechádzal mestom, bolo zrejmé, že som muž z tábora, utečenec,“ zverejnil Týden.cz vyjadrenie 24-ročného Kádira odvolávajúc sa na The Telegraph.

Mladý muž strávil v tranzitnom tábore na okraji Berlína dva a pol mesiaca. Príchodom ďalších a ďalších utečencov sa však podmienky v tábore začali zhoršovať. Jedlo sa podávalo len dvakrát denne a vedenie tábora vyhlásilo zákaz nočného vychádzania. Zároveň v Nemecku dochádza k mnohým prípadom násilia medzi miestnymi obyvateľmi a utečencami ako aj medzi utečencami navzájom. „V tábore som si uvedomil, že môj život doma bol lepší,“ uviedol mladík.

Kádir sa vrátil k svojim príbuzným do svojho domu. Iný utečenec, tridsaťpäťročný príslušník komunity jezídov, Naváfa Aljáse, sa rozhodol opustiť európsky sen a vrátiť sa do rodnej krajiny. Rozhodol sa tak aj napriek tomu, že pašerákovi zaplatil 20 tisíc dolárov (takmer 18 164 eur) za to, že jeho a jeho desaťročného syna dopravil do Európy, píše Týden.cz.

Nemecká vláda ponúkla mužovi a jeho synovi jedlo a 540 eur. To im však nestačilo. Dnes sa už obaja nachádzajú v Dahúku, kde bývajú v stane. Dali mu totiž prednosť pred chudobou v Nemecku.

 

Vracajú sa aj Sýrčania

Do svojej rodnej krajiny sa nevracajú len Kurdi, ale aj Sýrčania. Podľa zverejnených informácií spravodajskej agentúry Fars sa do Sýrie po ruských náletoch na ciele teroristickej skupiny Islamský štát vrátilo viac ako 800 000 utečencov najmä z okolitých krajín.

Ruská operácia totiž dala utečencom nádej, že konflikt skončí a v krajine konečne nastane mier.

Ruské nálety sa začali 30. septembra. Podľa informácií agentúry Fars Rusko doteraz uskutočnilo viac ako 870 náletov. Ruské ministerstvo obrany uvádza, že uskutočnilo už 934 bojových letov a zničilo 819 cieľov militantov.

Zdroj: hs.sk  

[quote align="center" color="#999999"]

Ovládání lidského chování. Elektromagnetické a radiofrekvenční záření. Mikrovlny. O jaké experimenty jde a proč náš mozek není v bezpečí? Časopis Vědomí jako první médium na světě zveřejňuje výzkumy kryté státním tajemstvím. Tok říjnových informací pokračuje odkrýváním rodinné historie Rothschildů, jednoho z nejzámožnějších klanů na světě. Seriál Pansofie vás zase naučí obnovovat zdraví člověka jakožto energetické bytosti. Nové vydání Vědomí je k dispozici od 8. října u všech dobrých prodejců v Česku i na Slovensku.[/quote]