Čína dostala pandemii pod kontrolu. To není novinka, nýbrž fakt, že Čína se postupně vrátila k normálnímu životu a dokonce u ní začalo vzepětí turistiky, což dohání aerolinky v jiných zemích k závisti, jelikož miliony Číňanů vyráží na dovolené. (Foto: Pixabay)

S tím, jak lidé po celém světě bojují s virem, tak si čínský lid užívá svého „Zlatého týdne,“ který je tradičně od 1. do 7. října, jako sedmidenní volný národní svátek.

Letos je tento svátek ještě významnější, jelikož tento rok se tento svátek potkává s tradičním čínským festivalem – Festivalem vrcholu podzimu, což je čas opětovného scházení rodin.

Hotely a letenky se objednávají a prodávají vysokým tempem. Čínská turistická akademie předpověděla, že během letošního svátku dojde k 500 milionům cestám. Ač je toto číslo pořád malé, porovnáme-li se 780 miliony cestami loni, je to silným projevem zotavení.

CNN v nedávném článku „Čína COVID-19 utlumila. Teď se stovky milionů lidí chystají společně na dovolenou,“ popisuje omezování restrikcí jako „projev důvěry“ v době, kdy v jiných částech světa probíhá vzepětí případů COVID-19.

Lidé pořád nosí masky a vychází ven s dezinfekcí. Stín COVID-19 pořád ještě nebyl úplně zahnán, přičemž zároveň řádí globálně. Ale místní přenosy jsou skoro nulové. Čínská vláda se vrhla na akce ke kontrole epidemie z trhu Xifadi a situace v Pekingu dává Číňanům narůstající důvěru, jelikož se vrací k normálnímu životu.

Netřeba jít do podrobnosti, jak Čína s virem bojovala. Existuje ale jedna věc, která zvláště stojí za povšimnutí, a to, že Čína nepřistupuje k žádným monetárním politikám, neboť stimulační balíčky mohou opravdu ekonomiku zachraňovat jedině, když je pandemie pod kontrolou.

V prvním čtvrtletí se čínská ekonomika oproti předchozímu roku kvůli „šokové terapii“, kterou Čína použila k zastavení šíření viru, propadla o 6,8 procenta. Ale fungovalo to. V únoru index průmyslových nákupů prorazil rekordně nízkou hodnotu. Ekonomické aktivity se téměř zastavovaly. Ale od března se tento index vyšplhal zase vzhůru nad 50 a zůstal v expanzním růstu.

V srpnu začaly poprvé růst také maloobchodní prodeje. Je třeba poctivě říci, že ač v posledních měsících rostla průmyslová produkce, tak nárůst spotřebitelských výdajů zůstával slabým místem čínského ekonomického zotavení. Spotřebitelé byli pořád s utrácením opatrní, protože co kdyby se koronavirus zase vzepjal. Poslední data ale ukazují, že spotřebitelé už v ekonomický výhled země získávají větší důvěru. A současné sváteční cestování znamená jen další nárůst spotřebitelské poptávky.

Čínské ekonomické zotavení rovněž bedlivě sledují jiné země. S tím, jak se nadále otevírá čínský trh s dluhopisy, tak se podle zprávy Financial Times zahraniční investoři hrnou, aby nakoupili dluhy vydávané čínskými bankami rekordním tempem. Vyšší výnosy jsou hlavním lákadlem, jelikož ostatní ekonomiky srazily kvůli boji s recesí úrokové sazby skoro k nule.

Také Oxford Economics má na čínské ekonomické zotavení pozitivní pohled, kdy říká, že ta teď stojí na „rozumných základech a mělo by to pokračovat přes 4. kvartál do roku 2021, kdy rostou solidní investice, pozvolna na hybnosti nabývá zotavení spotřeby a export zůstává solidní.“

Existuje mnoho dalších faktorů, které mohou ovlivnit kurz ekonomiky země. Ale během globální pandemie poskytuje čínský příběh lekci o tom, že zastavení viru by mohlo být právě tou nejlepší terapií k obraně proti ekonomické recesi.

Zhao Yuanzhen