Administrativa USA nevylučuje možnost rozmístění v Evropě raket pozemní dislokace kvůli údajným porušením Moskvou Smlouvy o raketách středního a krátkého doletu (INF), oznámila Associated Press. Jak upřesňuje agentura, je cílem Washingtonu preventivní likvidace ruských zbraní. Associated Press podotýká, že perspektiva návratu amerických raket středního doletu do Evropy připomíná ty nejpochmurnější dny studené války. Tehdy rozmístili spojenci Washingtonu v NATO na svém území křižující rakety pozemní dislokace a balistické rakety Pershing 2. Politolog Nikolaj Dimlevič nevylučuje možnost rozmístění amerických raket v Evropě a pokládá to za další krok ve „studené válce" rozpoutané USA proti Rusku.


„Washington se nejen pokouší, ale už dávno rozpoutal „studenou válku" proti Rusku. A to je jen jeden z kroků vzhledem k tomu, že nejen ze strany USA, ale i dalších zemí NATO pokračuje protiruská hysterie. Na to musíme být připraveni, a máme to brát velmi vážně", řekl ve vysílání radia Sputnik politolog a poradce Ruského fondu pro rozvoj hi tech Nikolaj Dimlevič.

Podotkl přitom, že evropské země a členské země NATO zcela závisí na rozhodnutích USA.

„Formát vztahů, který existuje v současné době mezi USA a Evropskou unií, a také v rámci NATO, svědčí o tom, že politické elity těchto zemí jsou plně kontrolovány USA. Američané se pokoušejí využít šance, pokud jde o rozmístění raket a zvýšení vojenských rozpočtů těchto zemí. Jde o úplný diktát USA v rámci horečného zbrojení a rozpoutávání „studené války", soudí Nikolaj Dimlevič.

Podle jeho názoru je USA v podstatě jedno, jestli porušuje Rusko smlouvu INF nebo ne. A všechna obvinění na jeho adresu nejsou ničím jiným, než dalším pokusem vyvíjet na naši zemi nátlak.

„Teď pro USA není důležité, jestli porušujeme nebo neporušujeme Smlouvu. To všechno zapadá do koncepce monopolárního amerického světa. Není to jen pokus podřídit si země NATO, ale také vnutit Rusku vlastní chápání toho, co je a co není porušením Smlouvy INF. Proto není na tom nic divného, vezmeme-li v úvahu, že jde o další kolo hysterie. Američané mohou dost vážně prozkoumat otázku, jak přejít od slov, do psychologické války, která probíhá nyní na území celé Východní Evropy proti Rusku, k aktivním činům. Bohužel, je tomu tak, jsou to dnešní reality", uzavírá politolog.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podívejte se na nové webové stránky nezávislého časopisu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: sputniknews.com