V sobotu 27. prosince se ruský president Vladimir Putin rozhodl i přesto, že Ukrajina teď není schopná uhlí splácet a brzy zbankrotuje, takže jakýkoliv ‚prodej‘ uhlí Ukrajině bude darem a Rusko bude i přesto dodávat Ukrajině 50 000 tun uhlí denně, aby jí během zimy pomohlo. Oficiální oznámení tvrdí, že „tohle je ukázka dobré vůle presidenta Vladimira Putina poskytujícího reálnou pomoc Ukrajinskému lidu.“ V zákoně, který schválily obě komory US Kongresu s více než 98% podporou poslanců obou komor a s podpisem amerického presidenta Baracka Obamy z 18. prosince daly Spojené státy ukrajinské vládě k dispozici až 450 milionů $ pomoci pro její válku proti obyvatelům oblasti Donbas na východním kraji Ukrajiny.


Ukrajinská vláda tamní obyvatelstvo vybíjí, protože velká většina z nich neuznává legitimitu amerického puče z 22. února 2014, který svrhl ukrajinského presidenta Viktora Janukoviče, pro kterého lidé v nyní rebelujícím regionu z 90% hlasovali. Obama řekl, že tato vojenská pomoc se nedodá okamžitě, a že tyto výdaje pozdrží a hrozil, že to zatím přeruší.

Takže ukrajinská vláda dostává nebo bude dostávat dary nebo možné dary od daňových poplatníků jak ze Spojených států, tak z Ruska.

Ruský místopředseda vlády Dimitrij Kozak v předchozím prohlášení řekl, že Rusko Ukrajině dodá „celkem až 1 milion tun uhlí za měsíc, aby odstranilo problém s energií, který v této zemi vyvstal.“ President Putin se však rozhodl o 1,5 milionu tun za měsíc. Dělá to i přes vlastní ekonomické těžkosti Ruska kvůli Obamou uvaleným ekonomickým sankcím proti Rusku a kvůli zářiové dohodě Saúdů s americkým ministrem zahraničí Johnem Kerrym o zaplavení globálních trhů ropou, aby dostatečně srazili ceny ropy ke škodě Ruska, které chce jak americká aristokracie, tak saúdská aristokracie zničit. Rusko, Saúdská Arábie a USA jsou všichni významní vývozci ropy a plynu. Saúdská a americká aristokracie chtějí kontrolovat i aristokraty z Ruska, které má v současnosti pod kontrolou ruský president Putin, kterého by chtěli američtí a saúdští aristokraté vyměnit.

Putin jim zjevně říká, že Američané a Saúdové jim nebudou jejich politiky diktovat, a že ho více zajímá ulehčení nesmírných útrap, jimiž trpí oběti Obamova únorového puče na Ukrajině. Možná, že tahle Putinova reakce rozzuří Obamu ještě více, co s tím ale může Obama dělat?

Hra se tedy nejspíš nevyvíjí tím směrem, kterým ji rozehráli uvnitř US Bílého domu v době, kdy Ukrajinský puč plánovali president Obama, vicepresident Joe Biden, ministr zahraničí John Kerry, ředitel CIA John Brennan a další Obamovi poradci. To však budou moci napsat teprve budoucí historikové; to ještě žádný dnešní reportér nemůže.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: globalresearch.ca, reformy.cz