Uprostřed října oznámil vůdce Hnutí pěti hvězd, že jeho strana v listopadu podá petici na podporu referenda o odchodu Itálie z eurozóny. Většina Italů bude v referendu navrženém politickou stranou Hnutí pěti hvězd, co má proběhnout v příštím roce, nejspíš hlasovat pro odchod z eurozóny, řekl v úterý rádiu Sputnik člen této strany. Giuseppe Piero „Beppe“ Grillo, vůdce Hnutí pěti hvězd, v polovině října oznámil, že v listopadu podá jeho strana petici na podporu referenda o odchodu Itálie z eurozóny. Grillo řekl, že všechno bude připraveno, aby hlasování mohlo proběhnout v prosinci 2015.


„Pokud parlament dostane jeden milion podpisů, tak mu nezbyde nic jiného než vyhovět zájmům Italů a uvážit záležitost s uspořádání referenda. Vůbec nepochybujeme, že takový zákon bude přijat, a že k referendu dojde. Navíc, podle dat, která máme k dispozici, tak Italové budou hlasovat pro odchod z Eurozóny,“ řekl Carlo Silbilia, člen Hnutí pěti hvězd.

Silbilia dodal, že od zavedení eura v Itálii se státní dluh dramaticky zvedl a nová měna způsobila i nárůst nákladů práce, což vedlo k poklesu výroby.

Podle Silbilia vede Hnutí pěti hvězd kampaň nejen za návrat Italské liry, ale i za monetární suverenitu.

Odstavec A Článku 117 Italské ústavy jasně uvádí, že pouze stát má právo zodpovídat za měnovou politiku, což znamená, že je to Itálie, nikoliv Evropská unie. Proto jsme odhodláni získat monetární suverenitu, která nám umožní kontrolovat vydávání peněz na úrovni státu. Státní banka, kterou v tomto okamžiku nemáme, by se teprve v Itálii měla vytvořit, protože jak známo, v Italské národní bance má podíl soukromý kapitál.

Sibilia zdůrazňoval, že opuštění eurozóny neznamená opuštění Evropské unie. Věří však, že země by měly před vstupem do eurozóny zvažovat jak potenciální přínosy, tak nepříznivé dopady.

Např. my v Itálii jsme naletěli médiím a ‚velkým‘ profesorům a pseudo-ekonomům, u kterých se ukázalo, že tito nebyli schopni předpovědět krizi, kterou právě zažíváme. Proto apeluji na země, které uvažují o možnosti připojit se k eurozóně, např. Chorvatsko, aby provedly důkladné analýzy, z nichž by zjistily, zda jim takový krok vůbec něco přinese.

Hnutí pěti hvězd skončilo při volbách do Evropského parlamentu 2014 druhé s asi 21 procenty hlasů. Jedním z hlavních volebních slibů této strany bylo uspořádání referenda o členství v euru, ač italská ústava nemá ustanovení o rušení mezinárodních dohod referendem.

Itálie byla členem euro-oblasti už od 1. ledna 1999. Euro bankovky a mince byly v Itálii zavedeny do oběhu 1. ledna 2002. V současnosti je euro zavedeno u 18 z 28 členských států Evropské unie.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: globalresearch.ca, reformy.cz