Před několika hodinami existující šéf odštěpenecké Doněcké lidové republiky na Východní Ukrajině Alexander Borodaj, současný šéf samozvané „Doněcké lidové republiky“ a jeden z ruských nacionalistů, kteří sehráli vrcholnou roli mezi pro-ruskými rebely, řekl, že opouští svůj post. Před okamžikem RIA potvrdila, že Borodaj je opravdu ze hry, a že ho nahradí Alexander Zacharčenko, domorodec z Doněcka, který vede silně vyzbrojenou jednotku rebelů zvanou Oplot. Na rozdíl od některých předchozích spekulací, že jeho výměna znamená projev zmírňování nepřátelství, tak Reuters hlásí s citací zdrojů, že „Jeho jmenování posiluje vojenské křídlo.“


Více od Reuters:

[quote align="center" color="#999999"]

Zacharčenko pokročilý 30ník byl mezi prvními separatisty, kteří okupovali regionální administrativní budovy v Doněcku, když se jich po vyhnání k Moskvě přátelského presidenta z Kyjeva v březnu zmocňovaly pro-ruské davy.

Andrej Purgin, jeden z doněckých vůdců řekl, že o výměně se uvažovalo, ale formálně byla schválena až teď. Jeden ze Zacharčenkových pomocníků řekl: „Je pravděpodobnější, že se sto stane, než že se to nestane.“[/quote]

Stalo se to. A pro ty, kdo jsou zvědaví na náhledy do Zacharčenkva způsobu myšlení, je tu přepis z PBS Newshour z dubna.

[quote align="center" color="#999999"]

MARGARET WARNER: Dnes tady na východě v provinční metropoli Doněcku zabrali maskovaní militanti vládní budovy. Ti už 10 dnů okupovali kancelář regionálního guvernéra. Tento odmaskovaný muž sdělil reportérům svůj názor před budovou městské rady.

ALEXANDER ZACHARČENKO, pro-ruský aktivista (přes tlumočníka): Našim hlavním požadavkem je vyslat poselství ukrajinskému parlamentu s požadavkem, aby schválil zákon o místních referendech. Druhým požadavkem je, aby městská rada pomohla 11. května zorganizovat místní referendum o sebeurčení Doněckého regionu.

MARGARET WARNER: Jmenuje se Alexander Zacharčenko, a byl to on, kdo nás minulý měsíc, kdy ještě odmítal sdělit své jméno, vzal na túru po kontrolních stanovištích Doněcka, která obsadil on a jeho kamarádi. Tehdy řekl, že tu jsou, aby zabránili vpádu přívrženců kyjevské vlády.

ALEXANDER ZACHARČENKO (přes tlumočníka): Doněck je spící obr. Neprobouzejte ho. Jestli se probudí, tak už tu nebude pro nikoho takového místo. Kyjev nemůže ohrožovat naše pokrevní pouta s Ruskem. Nechte nás rozhodnout se o své vlastní budoucnosti.[/quote]

Doufáte v de-eskalaci pod novým vůdcem? Tak nezatajujte dech.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com