Ve svém posledním výpadu na obranu mnoha státních lží bývalý byrokrat Obamovy administrativy Cass Sunstein srovnává nevíru se zhoubnou nákazou. Trvá na tom, že existuje „úzká vazby mezi konspiračními teoriemi a sociálními sítěmi, zvláště těmi těsně provázanými nebo izolovanými,“ a poté, co se určitá konkrétní „víra začne šířit, tak ji právě také v takové síti může začít spousta lidí akceptovat, na základě teorie, že víra v šířené nejspíš nemůže být špatná.“ Sunstein, který svého času navrhoval, aby stát „kognitivně infiltroval“ protivládní skupiny cituje četné příklady v rozmezí od údajného zavraždění Usámy bin Ládina až po Roswell a Santa Clause.


To, že Sunstein do toho zahrnul i ty dva poslední příklady, přiměřeně objasňuje, o co mu jde. Z nedůvěry ve vládu se rodí povídačky, z nichž mnohé jsou bez dostatečných důkazů, jsou naivní, dětinské a v takovém případě, jako pochybnosti o očkování, pak vpravdě nebezpečné.

Americké Námořnictvo v Tonkinském zálivu. USA vytvořily konspirační teorii, aby rozpoutaly Vietnamskou válku. V důsledku ní zemřely přibližně tři miliony lidí, včetně 58 000 Američanů. Photo: U.S. Navy Naval Aviation News

Sunstein nezmiňoval tu spoustu dokladů předvádějících, že vláda není nic menšího než patologický lhář. Od Tonkinského zálivu po imaginární zbraně hromadného ničení Saddáma Husseina, vlády opakovaně lhaly kvůli zámince k rozpoutání masových vražd a páchání dalších zločinů.

O ekonomice lže vláda každý den. Šíří matoucí a falešné statistiky konstruované k vyvolání klamu, ty zvláště pozoruhodné a zrádné se týkají národního dluhu, nebo jako to teď vláda radši nazývá, veřejný dluh (což znamená, že vy a já, naše děti a vnoučata, jsme zavázání pod hlavní pušky splatit). Vláda tvrdí, že dluh je kolem $17 bilionů, ale četní ekonomové se zmiňují o nefinančních závazcích a podrozvahových položkách, které ukazují, že skutečný dluh je téměř $70 bilionů. Ekonom z Boston University Laurence Kotlikoff, expert na národní dluh, tvrdí, že ten dluh je ještě větší. Je $222 bilionů, tvrdí.

Poznámka: V roce 2012 byl nominální HDP celé planety kolem $72 bilionů, zde jsou hlavní odhady

Odečtěte lži a vláda může přestat fungovat. Vládní lži jsou naším národním dědictvím předávaným z generace na generaci a přijímané časem jako status quo, argumentuje Andrew P. Napolitano. „Dovolujeme svým vůdcům, aby pod falešnými záminkami regulovali všechny oblasti našich údajně svobodných životů: Co jíme, jak utrácíme svoje peníze, jak se chráníme,“ vysvětluje přehled v jeho knize, „Lži, které vám vláda povídá.“

Zrovna tak každý Američan ví, že vláda je zapojena do rozsáhlého špehování a lže o tom. Pro vládu však tohle nejsou lži. Jsou to „nekorektnosti“. NSA lže o špehování a uchovávání dat o Američanech, aniž by byla obviněna z porušení kteréhokoliv zákona nebo spolupráce v souladu s jakýmkoliv nepřítelem.

Když se na tu směsku lží a klamů ukáže, tak se z nich podle vládních byrokratů jako Sunstein stanou konspirační teorie. „Vyberte si téma: Ukrajina, Agentura národní bezpečnosti, vraždy národních vůdců, nedávné ekonomické krize, autorství Shakespearových her – je to to dětská hra poskládat spoustu zjevných vodítek a pospojovat spoustu bodů do kontur, aby podpořily relevantní konspirační teorii,“ píše ve snaze zlehčit pravdu podstrčením povrchních srovnání (jako je vložení Shakespeara).

Jak bylo zmíněno výše, víme, že NSA nám lhala, tohle není konspirační teorie. Co se týče Ukrajiny, víme, nebo alespoň ti z nás, kdo se obtěžovali to sledovat, že současný režim do úřadu dosadilo ministerstvo zahraničí, a to včetně hojnosti fašistů a fotbalových chuligánů. CIA cizí vůdce vraždila ( četné příklady pokusů o život Fidela Castra nejsou pohádkami na dobrou noc, ani dětskými říkankami). Co se týče ekonomických krizí, bývalý šéf Federálních rezerv Ben Bernanke přiznal, že tato federální agentura, která není federální agenturou (další konspirace) zrežírovala Velkou depresi. Federální rezervy vytvořily i současnou recesi, tedy ve skutečnosti Druhou Velkou depresi (a možná tu Největší depresi), kterou zrovna zažíváme, a i ta byla podle mnohých ekonomů vytvořena Federálními rezervami monetárními manipulacemi. Poslední jmenovaná šéfová Fedu Janet Yellen vyjádřila obavy před bublinami aktiv ze snadných peněz a ze škod, které způsobují. Kreditní krize vzešlá z prasknutí bubliny s domy vedla v roce 2007 k začátku Velké recese. V tom není žádná konspirační teorie, jen historická a ekonomická fakta.

Výhled na to, že by se miliony Američanů probudily a začaly pochybovat o vládě a aparátčících jako Sunstein, dohání tohoto akademika z Harvardské právnické fakulty ke snaze ho odvrátit. Závany zdravé nedůvěřivosti, i když ty mohou příležitostně vést i k fantastickým teoriím, to je prokletí pro Sunstaina a hrozba pro ten propagandistický monopol, který si stát po desítky, snad i stovky, let držel. Sunstein navrhoval podvracení hnutí za pravdu a aktivistické skupiny záplavou internetu agenty šířícími dezinformace a nasazováním otevřeně rozvratných taktik ( viz jeho spis o tomto tématu zde).

Avšak takové vtíravé taktiky nemusí být nezbytné. Tento týden jsme se dověděli, že americká vláda předává kontrolu nad Internetem internacionalistům.

To nakonec povede k omezení, pokud ne k odstranění, toho primárního média pro šíření pravdy a zpochybňování oficiálních, prospěchářsky vykonstruovaných povídaček, tolikrát už vyvrácených a vykřičených jako propaganda a vyložené lži, a to díky dostupnosti Internetu.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: prisonplanet.com