Do referenda na Krymu zůstává týden. V autonomii se připravují k přijetí osudového rozhodnutí: vstoupit do Ruské Federace, nebo zůstat součástí Ukrajiny a rozšířit své pravomoci. Sevastopol by přitom do Ruské federace mohl vstoupit jako samostatný subjekt. Bývalá ukrajinská premiérka Julia Tymošenková je připravena zahájit na Krymském poloostrově partyzánskou válku a západní země Rusku vyhrožují uvalením sankcí. Na Krymu a v Sevastopolu nyní na plné obrátky probíhají přípravy k referendu: jsou vybavovány hlasovací okrsky a tiskne se 1,5 milionu hlasovacích lístků. 


O osudu ostrova a samotného města bude rozhodnuto 16. března. Mezitím, na Ukrajině zahájili tvrdý boj s ruským jazykem už i na Internetu. Dočasný ukrajinský prezident Alexander Turčinov, který byl jmenován do funkce Nejvyšší radou, předepsal všem státním ukrajinským orgánům, aby zablokovaly přístup k ruskojazyčným verzím svých stránek.

Podle sociologických průzkumů veřejného mínění by se většina obyvatel Krymu a Sevastopolu chtěla připojit k Ruské federaci. Pokud referendum toto přání potvrdí, tak pod ruskou jurisdikci přejdou hned dva subjekty, oznámil předseda nejvyšší rady Autonomní republiky Krym Vladimír Konstantinov:

[quote align="center" color="#999999"]

Já o tom jsem přesvědčen: prováděli jsme v tomto směru průzkumy veřejného mínění: obyvatelé Krymu se už pocítili být občany jiné země, rodné země. Aniž bychom se někam stěhovali, tak jsme se vrátili do vlasti. Celých 22 let, kdy jsme byli součást Ukrajiny, bylo bojem za naši samostatnost, za naši identitu, za náš jazyk, za naši kulturu a za naše hrdiny.[/quote]

Na základě ruských doporučení autonomie k referendu pozvala mezinárodní pozorovatele, aby se přesvědčili o transparentnosti a legitimitě hlasování. Vladimír Konstantinov však poznamenal, že zahraniční pozorovatelé, bohužel, stejně nohou reálnou situaci na Krymu zkreslit.

K překažení referenda Západ přesvědčuje i bývalá ukrajinská premiérka Julia Tymošenková, která trvá na posílení tlaku na Moskvu a už sestavila návrhy ekonomických sankcí, které by EU a USA měly, podle jejího názoru, na Rusko uvalit. Tymošenková také vyhrožuje, že na Krymu rozpoutá partyzánskou válku, pokud region odhlasuje své připojení k RF.

V souladu s tradicí, důvod k zahájení vojenských akcí očekávají i ve Washingtonu. Ministr zahraničních věcí USA John Kerry v telefonickém rozhovoru se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem prohlásil, že připojení Krymu k Rusku uzavře dveře pro diplomacii.

 

Angela Merkelová není spokojena s volbou obyvatel Krymu

Německá kancléřka Angela Merkelová trvá na tom, že provedení referenda na Krymu bude nezákonné. Oznámil to dnes oficiální mluvčí německé vlády Steffen Seibert po skončení telefonického rozhovoru Merkelové s ruským prezidentem Vladimírem Putinem.

„Spolková kancléřka vytrvale poukazovala na pozici Německa, podle které je tzv. referendum naplánované na 16. března v Autonomní republice Krym, nezákonné. Jeho provedení je v rozporu s ukrajinskou ústavou i s mezinárodním právem“, řekl Seibert.

Zdroj: czech.ruvr.ru