Tohle víme s jistotou: Americká letadlová loď CVN-77 George H. W. Bush včera proplula Gibraltarským průlivem. To se převážně očekávalo a cesta této letadlové lodi do Středomoří byla známa dlouho dopředu. Koncem uplynulého týdne bylo tohle známo o rozložení amerických námořních sil po světě (Zdroj: Stratfor).




Co ale s jistotou známo není:

Není známo, zda CVN-77 bude pokračovat ke svému naplánovanému konečnému cíli cesty k Arabskému zálivu nebo se odchýlí do Černého moře.

Rovněž není známo, zda jak někteří už před tím naznačili na Twitteru, a zatím zcela bez potvrzení, zda je na této letadlové lodi vyhlášení stav vysoké bojové pohotovosti.

A opět, k těmto fámám zatím přišlo nulové potvrzení odkudkoliv odjinud, tak předpokládáme, že to nebude pravdivé.

Není známo, jestli zprávy od Sevastopol News, že dvě americké válečné lodi už propluly Bosporem a zanedlouho připlují do tohoto krymského přístavu, jsou skutečné anebo falešné. Z této webové stránky:

[quote align="center" color="#999999"]

Dorazí US Námořnictvo během čtyř hodin do Sevastopolu? Jak jsme se právě z neoficiálních zdrojů v Ukrajinských námořních silách dověděli, plnou parou k sevastopolským břehům směřují dvě lodi US Navy.

Podle předběžných informací tyto dva torpédoborce nesoucí bojové skupiny už propluly Bosporem.

Vzpomeňte, že část válených lodí Černomořské flotily je teď poblíž pobřeží Soči. Včera do Černého moře vstoupilo velké vyloďovací plavidlo „Kaliningrad“ z Baltické flotily. A jak jsme už před tím referovali, do Sevastopolu se vrací ukrajinská fregata „Hetman Sahaidačny.“

K tomu nepřišel žádný oficiální komentář.[/quote]

Co se týče výše uvedeného, tou nejdůležitější neznámou je to, zda opravdu US vplouvají do Černého moře během toho, co by bylo přímou konfrontací s Ruskou flotilou. Uvážíme-li předchozí zprávu o dezerci šéfa Ukrajinského námořnictva, tak by to nepřekvapovalo, jelikož US by určitě potřebovaly námořní přítomnost ve vodách blízkých ke Krymu, zvláště po zprávě, že krymský ministerský předseda právě oznámil vytvoření regionálního – tj. nikoliv ukrajinského námořnictva.

Ti, kdo si přejí něco takového dělat, si mohou sledovat stav CVN-77 George H.W. Bush na této facebookové stránce umístěné ZDE.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com