Poté, co bylo odhaleno, že Microsoft suspenduje Skypové účty hráčům Xboxu, kteří mluvili vulgárně, byla společnost donucena, aby popřela, že monitoruje konverzaci přes Skype. Uživatelé Xboxu si ztěžovali, že Microsoft jim zakazuje používat Skype nebo Xbox Upload Studio kvůli „chování v minulosti.“ Tato cenzura vyplynula z toho, že společnost se zaměřila proti lidem, kteří použili vulgární jazyk při nahrávání svých videí.


„Kinect vás rád poslouchá. Tohle tvoří velkou část přitažlivosti této konzoly. Ale nerad poslouchá vaše kletby. Přinejmenším ve službách Upload Studio a Xbox One, které vám dovolují sdílet gameplay klipy (bez nectně se vyjadřujících komentářů) s přáteli a tyto klipy ukládat na vašeho SkyDrive. Když máte ale nevymáchanou hubu, můžete se dostat do potíží,“ hlásí Gizmodo.

Někteří z uživatelů Xbox vyjádřili obavy, kvůli tomu, proč na ně Microsoft uplatnil zákaz Skypových účtů, když přistupovali přes Xbox konzoli, což vyvolalo strach, že tato společnost monitoruje jejich soukromou konverzaci, a to podnítilo Microsoft k prohlášení;

[quote align="center" color="#999999"]

„Abychom to vyjasnili, tým Xbox politiky a jejího prosazování v živém provozu nemonitoruje přímou komunikaci od ucha k uchu, jako chatování nebo volání přes Skype. Bereme velice vážně i pravidla chování přes Upload Studio. Chceme pro naše uživatele čisté, bezpečné a zábavné prostředí. Nadměrná neuctivost stejně jako porušení Pravidel chování povede k donucujícím postupům s výsledkem suspendování některých nebo všech privilegií udělených k Xbox Live. Zůstáváme oddáni zachování a prosazování bezpečného, zabezpečeného a zábavného prostředí pro zážitky pro všechny naše Xbox Live členy.“[/quote]

Avšak respondenti na článek v Gizmodo poukazují, že jeden ze zákazů byl uplatněn na kohosi, kdo používal jen poznámky přes Skype: „Takže ano, posloucháme nebo si snad někdo na chování této osoby ztěžoval.“

Při suspendování lidí za použití vulgárního jazyka ve video uploadech uplatňuje Microsoft cenzuru daleko za hranicemi toho, co dělá YouTube, které ani starší videa s kletbami neomezuje.

Ač Microsoft kvůli „podezření, že by NSA mohla zachycovat provoz uvnitř jejich soukromé sítě“ přikračuje k zašifrování veškerého svého internetového provozu, tak tato společnost i tak hluboce zabředla do odposlouchávacího skandálu NSA tím, že dovoluje šmírovací agentuře vstup zadními vrátky, aby si špehovala uživatele jejich služeb.

V květnu se ukázalo, že Microsoft „pravidelně skenuje obsah sdělení přes Skype kvůli projevům podfuků.“ Jak potvrdily úniky od Edwarda Snowdena, tak audio konverzaci Skypu „mohou odposlouchávat americké zpravodajské agentury,“ i když před tím bývala považována za odolnou vůči odposlechům.

Jak jsme referovali minulý týden, tak Microsoft rovněž dementoval tvrzení, že nová kamera Xbox One’s Kinect je schopna spatřit genitálie hráčů poté, co se objevily videozáznamy, které naznačují, že infračervená kamera tohoto zařízení je tak vypracovaná, že může zachytit kontury uživatelova penisu.

Soustava mikrofonů a videokamer Xbox One dovede rozlišovat mezi šesti různými hlasy v místnosti, přičemž reaguje na ten hlas, který to má na povel, a čte pohyby kostry a svalů. Toto zařízení dovede rovněž určit, zda se někdo dívá na televizi, nebo mimo ni.

Související články o špehování Skype:

Paul Joseph Watson

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  prisonplanet.com