Dnes: Zásadní proměna amerického postoje vůči situaci v Sýrii, Egypt oficiálně vzpomíná na časy SSSR, dohoda s Íránem o jádru je zase „vcelku možná“, libyjská vláda využívá civilisty jako lidské štíty a další vývoj na Blízkém východě. Situace kolem Sýrie se mění s každým dnem a kvantita změn se pomalu ale jistě mění v novou kvalitu. Už minulý měsíc jsem se pokoušela shrnout ústup Spojených států z Blízkého východu jako takového, nyní k tomu lze přidat další konstatování.


Mám na mysli podivuhodně chladnou americkou reakci na postup syrské armády k Aleppu, druhému největšímu městu země, po jehož dobytí už rebelům nezůstanou prakticky žádné opěrné body, samozřejmě s výjimkou bašt Al Kajdy na severu u tureckých hranic.

Cesta na Aleppo se vládním jednotkám otevřela počátkem listopadu, kdy dobyly Al Safíru jihovýchodně od Aleppa, která sloužila rebelským oddílům coby svého druhu „match point“. Krátce na to armáda znovu obsadila svou někdejší základnu 80. brigády i přilehlé aleppské mezinárodní letiště, které rebelové ovládali skoro rok. Rebelové ztratili i strategické opěrné body v oblasti Homsu a Damašku, dva významní velitelé byli zraněni.