Účelem tohoto kroku je lepší ochrana hranic podle projektu propojování obrany vzdušného prostoru nad zeměmi. Systémy budou instalovány v Bělorusku kolem hranice se státy NATO – Polskem a Litvou. Tyto plány oznámil ruský ministr obrany Šojgu po schůzce se svým běloruským kolegou. S ním projednal vývoj a zavedení bojového potenciálu Společného regionálního systému protivzdušné obrany (JRAD). Řekl přitom: "Máme plán na posílení schopnosti běloruské protivzdušné obrany s pomocí čtyř raketových komplexů S-300."


Vedle nových protivzdušných komplexů S-400, dodávaných v současné době ruskému vojsku, mohou být poslední verze S-300 schopné sundat prakticky každý cíl ze vzduchu, ať je to UAV, řízené střely s plochou dráhou letu, stíhací letouny nebo dokonce balistické raketové hlavice s rychlostí až 2,8 km/sec.

Dohoda mezi Ruskem a Běloruskem o společné vnější hranici kvůli společné protivzdušné obraně států byla ratifikována v roce 2009. Představuje spojení protivzdušné obrany a vytvoření JRAD. Rusko a Bělorusko finalizují dokumenty k rozšíření sovětské vojenské základny v Lidy, která se nachází asi 120 km od polské hranice. Bude mít skvadronu stíhaček SU-27 SMZ, jejich poslední modifikaci a jistý počet útočných vrtulníků.