Ruští vědci uskutečnili průlom v informačních technologiích. V laboratoři jedné z moskevských technických univerzit vyzkoušeli a změřili supravodivý kvantový bit, čili qubit, jak mu říkají odborníci – základní jednotku kvantové informace. Experti říkají, že to umožňuje rychlé vytvoření kvantových počítačů v Rusku. Qubit se pokládá nejen za nejmenší jednotku informace v kvantovém počítači, ale také za srdce tohoto stroje budoucnosti. Na objevení kvantového počítače čekají vědci v různých zemích jako na zázrak.


Bude totiž schopen dělat výpočty stokrát nebo dokonce tisíckrát rychleji, než obyčejný počítač. A to odhaluje obrovské možnosti v nejrůznějších sférách. Například, dokonce i počasí bude možno předpovídat měsíce dopředu se stoprocentní přesností.

Co je to qubit a čemu se podobá, vysvětlil Hlasu Ruska profesor Alexej Ustinov, vedoucí laboratoře, v níž byl vyzkoušen supravodivý qubit.

[quote align="center" color="#999999"]

– Qubit představuje uzoučké očko z kovu, které se stává za nízké teploty supravodičem. Očko je velké 10 až 20 mikronů a je na dvou místech roztrženo mezerami.[/quote]

Supravodičem se stává qubit ve slabém magnetickém poli za teploty blízké absolutní nule – téměř minus 273 stupňů Celsia. V tomto stavu „žijí“ qubity jen jednu miliontinu vteřiny. Za tuto dobu však dokážou vypočítat stovky operací.

Projekt, který řídí Alexej Ustinov, vyhrál grant ve výši pěti milionů dolarů v soutěži, kterou vyhlásilo Ministerstvo vzdělání Ruska. Nová laboratoř vytvořená v rámci tohoto projektu je vybavena nejmodernějším zařízením, což umožnilo provádět jedinečné experimenty. Vědec ale říká o vykonané práci velmi skromně:

[quote align="center" color="#999999"]

Ukázali jsme, že můžeme v Rusku dělat podobná měření. To je jen první krok, ukazuje však, že máme nástroje pro takovou fyziku.[/quote]

Tento úspěch zařazuje Rusko mezi světové předáky v rozpracování kvantových počítačů. Teď hodlají ruští vědci provádět experimenty v manipulování kvantovým stavem jednoho, a pak i několika qubitů. A to je ještě více přiblíží k vytvoření počítače budoucnosti.

Zdroj:  czech.ruvr.ru