V Americe jsou svobody a volnost předmětem útoku, jelikož federální leviathan roste čím dál víc a jeho chuť na moc je čím dál žravější, ale i v Brazílii vyšly statisíce lidí do ulic s jediným prostým poselstvím svým vůdcům: Zasloužíme si to lepší. Brazilci si určitě platí za lepší vládu; nosným poselstvím za vzrůstajícími počty protestující veřejnosti je to, že občané „jsou zatěžkáváni vysokými daněmi a vysokými cenami, dostávají však mizernou kvalitu veřejných služeb a systém vlády nakažený korupcí,“ ohlásila Associated Press.


Tato nerovnováha mezi náklady a kvalitou služeb propukla ve formě masových demonstrací počátkem června poté, co byly svolány organizací, která je rozčílená z rostoucích cen u mizerného národního dopravního podniku stejně jako nedávným nárůste cen o 10-centů v metru a za autobusové jízdenky ve městech jako Sao Paulo a Rio kromě ještě dalších.

‚Politici se musí naučit nás respektovat‘

Poté, co protesty začaly, řekly místní vlády přinejmenším ve čtyřech z těchto měst, že to zvýšení zruší. Místní i federální činitelé rovněž naznačovali, že i jízdné v Sao Paulu by mohlo jít zpět. „Není však jasné, jestli tohle uklidní zemi, jelikož v protestech vypěnila litanie nespokojenosti Brazilců z jejich životních těžkostí,“ hlásí AP.

Brazilci však nemají seznam požadavků kromě cen veřejných služeb a jejich mizerné kvality. Jsou prostě obecně naštvaní – naštvaní na svou vládnoucí třídu a systém vlády, že je uvrhly do mizérie. Zprávy si ve skutečnosti všímají, že obecným sloganem mezi převážně mírumilovnými protesty bylo „Žádné politické strany!“

„To, co doufám, že z těchto protestů vzejde, je to, že vládnoucí třída dospěje k pochopení, že jsme to my, kdo to tu mají pod palcem, ne oni, a politici se musí naučit nás respektovat,“ řekla v Sao Paulu AP Yasmine Gomes, 22.

Prezidentkou země je Dilma Rousseff, bývalá levicová partyzánka uvězněná a mučená během časů brazilské diktatury, které se táhly do roku 1969 do roku 1985. Ta protestující chválila řka, že jejich demonstrace jsou poklonou brazilské demokracii. „Brazílie se dnes probudila silnější,“ řekla – aniž by nabídla nějaké akce či řešení, která připravila pro uspokojení svých vzteklých občanů.

Tyto protesty nejenže jsou problematické pro vládu; rovněž budí obavy o bezpečnost Brazílie, která hraje roli hostitelské země fotbalové události Poháru Konfederace, který v červenci hodlá navštívit i papež František, až navštíví Sao Paulo a staví se v Rio de Janeiro.

Brazilský politický problém je systémový a vpravdě strukturální. Např. brazilský mozkový trust Institut plánování daní, řekl, že daňové břemeno země je v roce 2011 36 procent hrubého domácího produktu (sumy veškerého brazilského zboží a služeb za rok); což ji kladem na 12. místo ze 30 zemí s nejvyšší daňovou zátěží.

Podle AP:

[quote align="center" color="#999999"]

Zatím jsou veřejné služby jako školy v bědném stavu. Organizace pro Ekonomickou spolupráci a rozvoj v roce 2009 v přehledu vzdělanosti zjistila, že gramotnost a matematické dovednosti 15-letých Brazilců je řadí na 53. místo z 65 zemí za takové země jako Bulharsko, Mexiko, Turecko, Trinidad či Tobago nebo Rumunsko.[/quote]

‚My jen chceme to, za co si platíme‘

Brazilci už navíc prostě mají dost vládní korupce a neefektivity – to všechno připomíná tu přebujelou federální vládu tomuto podobnou, která existuje v naší vlastní zemi. A jsou naštvaní, že zatímco dostávají mizerné služby, tak vláda extravagantně utrácí za věci jako fotbalové stadiony a další stavby, jelikož se Brazílie chystá hostit Olympiádu 2016.

„My prostě jen chceme to, co jsme zaplatili ve svých daních, zpátky ve zdravotní péči, vzdělání a v dopravě,“ řekla AP Agathe Rossi de Paula, 34, právnička, která se zúčastnila protestů v Sao Paulo, když shrnula umírněné požadavky většiny protestujících. „Chceme politiku, která nás ochrání a pomůže lidem na ulicích, kteří skončili bez práce a bez peněz.“

Vládní korupce a neefektivnost se ovšem stává typickým znakem i amerického systému.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  naturalnews.com