Šéf americké národní rozvědky (IC, pozn. red.) John Ratcliffe odtajnil poznámky bývalého ředitele CIA Johna Brennana, které se dají domněle považovat za jeden z důkazů toho, že američtí demokraté měli plán spojit tehdejšího prezidentského kandidáta Donalda Trumpa s Ruskem. Uvádí to stanice Fox News. (Foto: Wikimedia)

Ve zprávě je vložena kopie dvoustránkového dokumentu, kde není zamazáno pouze šest řádků. Dle zdroje stanice napsal Brennan tyto poznámky po schůzce s Barackem Obamou. Jde například o „schválený návrh ze strany Hillary Clintonové jednoho z jejích zahraničněpolitických poradců zdiskreditovat Donalda Trumpa roztočením skandálu s potvrzením ze zásahu ruské bezpečnostní služby“. V dokumentu je také uvedeno datum, a to 28. července.

Brennan zaznamenal tři body, které mohl vyjádřit bývalý americký prezident Obama, ale odtajněn je pouze jeden z nich: „Jakékoli důkazy o spolupráci mezi štábem Trumpa a Ruskem“.

Fox News také dodává, že použitá zkratka „JC“ v dokumentu a také neúplná jména mohou svědčit o nějakém vztahu k záležitosti tehdejšího ředitele FBI Jamese Comeyho, poradkyně pro národní bezpečnost Susan Riceové či Denise McDonougha, šéfa Obamovy kanceláře.

Ratcliffe ve svém komentáři pro Fox News uvedl, že odtajnil zápisy na pokyn amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten ve středu tweetoval, že povolil odtajnění všech dokumentů souvisejících s vyšetřováním údajných vazeb jeho volebního štábu na Rusko. V dalším tweetu americký prezident poznamenal, že k tomu došlo již dávno.

„Bohužel pro naši zemi jednali lidé velmi pomalu, zvláště proto, že se jedná o možná největší politický zločin v historii naší země,“ sdělil politik.

Připomeňme, že v roce 2016 americké úřady obvinily Rusko ze zasahování do voleb, Moskva to ale popírá. Na základě nepotvrzené zprávy o Trumpových „vazbách na Rusko“ americké tajné agentury sledovaly zaměstnance Trumpa.

Následně „ruskou kauzu“ vyšetřoval zvláštní prokurátor Robert Mueller, který nenašel žádné důkazy úmluvy mezi současným americkým prezidentem a Ruskem.

Zdroj:  foxnews.com