Jsou pohodlné, relativně snadno se používají a pomáhají milionům lidí po celém světě zůstat v kontaktu s rodinou a přáteli, přinejmenším digitálně. Ale portály sociálních médií jako Facebook a Twitter jsou zjevně čím dál víc vystaveny špehovacím sítím s návnadami a pastičkami financovanými a potenciálně i vskrytu vedeným Centrální zpravodajskou službou – Central Intelligence Agency (CIA) – a dalšími vládními agenturami. A to vše se zjevně děje za účelem shromažďování reálných dat o soukromých životech jednotlivců, co jsou ochotni volně takovéto informace vystavit světu, aby je viděl.

Je to cosi, na co seriózní investigativní žurnalisté, zrovna tak jako skeptici, měli podezření už roky, zvláště když stránky jako Facebook postupně potichu plošně vyřazují uživatelské přístupy s kontrolou soukromí, které někdy své informace udržovaly jako „utajené“. Dnešní Facebook je doslova otevřenou knihou informací, která je volně dostupná nejen zbytku internetu, ale i četným vládním agenturám, které už před mnoha lety investovaly miliony dolarů, aby vytvořily takové stránky sociálních sítí jako Facebook v podobě, v jaké dnes jsou.


Firma rizikového kapitálu, která zajišťuje úspěšné napojení Facebooku na CIA akční skupinu

Když se Facebook prvně postavil na nohy, ukázalo se, že tato společnost dostala ohromnou finanční injekci od skupiny rizikového kapitálu známé jako Accel Partners. Podle zpráv, šéf Accelu James Breyer je bývalým předsedou Národní asociace rizikového kapitálu, kde zasedal v představenstvu s Gilmanem Luie, generálním ředitelem další skupiny rizikového kapitálu známé jako In-Q-Tel.

Podle stránky In-Q-Tel o jejich „misi“ tato skupina, která investovala téměř 13 milionů dolarů během raných dnů Facebooku, byla prvně založena v roce 1999 jako katalyzátor k udržování CIA v aktuálním náhledu na poslední technologie ke sběru informací. Žádné překvapení, že primárním účelem In-Q-Tel je „budovat vztahy s technologickými nováčky mimo dosah Zpravodajské komunity“ a být partnerem skupinám soukromého sektoru, které jsou ochotny „spolu-investovat do portfolia jejích společností.“ (http://www.iqt.org/about/mission.html)

Když si pospojujete všechny tyhle střípky, ujasní se, že Breyer je expertem na propojení CIA se soukromými podniky jako Facebook a Twitter, které se zaměřují na shromažďování informací, ať už je to pro marketing či k jiným účelům. A vypadá to dost myslitelně, že CIA akční skupina In-Q-Tel spatřila unikátní příležitost ve využití nově rašících sociálních médií ke shromažďování zpravodajství úplně novým způsobem, aniž by je vůbec sami shromažďovali, přinejmenším v tradičním slova smyslu.

„Musíme se podívat, odkud přišly peníze k zasazení těchto sociálních sítí,“ vysvětlil investigativní žurnalista Wayne Madsen RT v roce 2011 ohledně vazeb CIA na sociální média. „Víme, že Centrální zpravodajská služba přes In-Q-Tel, svou firmu rizikového kapitálu, poskytla spoustu peněz k rozběhu mnoha těmto společnostem, které rozvinuly tyhle provozy a programy sociálních sítí. Lidé si tudíž musí uvědomit, že když poskytnou osobní informace on-line, tak tyto sítě v podstatě dělají práci pro CIA.“ (http://youtu.be/gAPcG29Mf70)


Používáš-li sociálních médií, Velký Bratr na tebe asi kouká

Mravoučným poučením z tohoto příběhu je, že nic na internetu není soukromé či svaté, zvlášť když to vystavíš na sociální média. Můžeš si být jist, že Velký Bratr aktivně neustále monitoruje aktivity uživatelů sociálních médií a tato data skládá za účelem naprosté kontroly. Dobrou zprávou však je, že máš vždy možnost naprosto vymazat, ne jen deaktivovat účet na Facebooku: https://www.facebook.com/help/delete\\\_account

Také si opravdu projdi tento fascinující diagram zvaný „Evoluce soukromí na Facebooku“ a měj na paměti, že od roku 2010, kdy byl obrázek naposledy aktualizován, se věci jen zhoršily. (http://mattmckeon.com/facebook-privacy/)

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: naturalnews.com

]]>