Izraelský prezident Šimon Peres se v pátek vyslovil proti myšlence jednostranného útoku na íránská jaderná zařízení. Nejprodávanějšímu izraelskému deníku Jediot Achronot řekl, že mu tato možnost nedovolí v noci spát. "Nemůžu spát kvůli obavám z toho, co by se mohlo stát, pokud by Izrael jednostranně zaútočil," citovaly dnes noviny Perese. Prezident, jehož povinnosti jsou zejména reprezentativní, byl ostře kritizován za to, že se ve čtvrtek v rozhovorech pro televizní stanice, které poskytl u příležitosti svých 89. narozenin, vyslovil proti plánům na útok na Írán.

V Izraeli se od prezidentů očekává, že budou nestranní a zdrží se postojů v politických debatách. Peres však řekl novinám, že „cítí morální povinnost“ vyslovit se proti izraelskému útoku, který by neměl podporu USA. „Musíme věřit, že USA Írán zastaví,“ zdůraznil. Premiér Benjamin Netanjahu a ministr obrany Ehud Barak vyvolávají „zbytečnou hysterii a paniku“ mezi izraelskou veřejností, dodal.

Neobvykle otevřená kritika Perese byla zveřejněna uprostřed intenzivní politické debaty o tom, co by takový izraelský útok zemi přinesl. Perese se zastal i 91-letý bývalý izraelský prezident, prozaik a dramatik Jicchak Navon. V neobvyklém prohlášení, které vydal během tohoto víkendu, konstatoval, že „člověk jako Šimon Peres nemůže mlčet, když má pocit, že přichází osudová hodina a celým svým srdcem je přesvědčen, že musí využít svůj vliv.“

Netanjahu a Barak údajně vážně zvažují využití vojenské síly na zničení íránského jaderného programu, možná ještě před koncem roku. Netanjahu několikrát zdůraznil, že Izrael má právo na obranu. Barak minulý měsíc řekl, že jaderný Írán je mnohem nebezpečnější pro Izrael jako jeho případné odvetné jaderné útoky, kterými by reagoval na izraelskou vojenskou operaci.

]]>