Přijatá světovým společenstvím opatření nestačí na přesvědčení Íránu, aby se vzdal vojenského jaderného programu. Prohlásil to izraelský ministr obrany Ehud Barak. V podstatě to znamená, že se Izrael nevzdává válečné cesty překonání íránského problému. Experti jsou přesvědčeni, že útok na Írán nebude mít očekávaný výsledek. Britský odborník na vojenské otázky Malcolm Chalmers pověděl, že íránské jaderné objekty jsou ukryty hluboko pod zemí v bunkrech z nejpevnějšího betonu a izraelské válečné letectvo je prostě „nedostane.“ Maximálně se může podařit poškodit pozemní infrastrukturu.

Britský vojenský časopis rovněž píše, že útok na Írán bude nejen bezvýsledný, ale také nebezpečný s ohledem na ochranu jaderných objektů a velké vzdálenosti, jež budou muset urazit válečná letadla. Politolog Georgij Mirskij má za to, že izraelský útok na Írán způsobí více škody než užitku.

Izrael chápe, že dokonce v případě útoku neexistují záruky likvidace íránských jaderných objektů. A dokonce podaří li se to, zbudou technologie, materiály, vědci. A za dva roky obnoví Írán svůj postup k atomové pumě. A to bez kontroly MAAE. Izrael rovněž chápe, do jaké situace se dostane jeho hlavní ochránce USA. Nemůže totiž zůstat stranou. I když Izrael zaútočí na Írán samostatně, budou v islámském světě všichni přesvědčeni, že za Izraelem stojí Amerika. A hned bude následovat odvetný útok také proti USA. Od základu se změní situace v Afghánistánu na škodu NATO a Američanům. Budou pohřbeny Obamovy plány na kardinální zlepšení vztahů s muslimským světem.

Ale nehledě na to, že umírnění izraelští politici neschvalují útok na Írán, některé horké hlavy se nemohou vzdát této myšlenky. A aktivně ji lobbují. Zároveň íránská vláda prohlašuje, že nevylučuje zrušení výroby obohaceného o 20% uranu, který se dá použít ve výrobě zbrojního paliva. Tato prohlášení jsou velmi včasná na prahu schůzky šestky mezinárodních zprostředkovatelů s íránským představitelem 14. května v Istanbulu. Poskytují naději, že výbojná rétorika ustoupí před mírovým dialogem.


Zdroj: czech.ruvr.ru