Stíhačka páté generace Su-57 používá během testů nejnovější rakety, které jsou umístěny uvnitř trupu, informoval Sputnik generální ředitel korporace Taktické raketové ozbrojení Boris Obnosov. (Foto: Flickr)

„Ano, tento proces je nepřetržitý,“ odpověděl Obnosov na příslušnou otázku.

Podle něj se již zpočátku předpokládalo, že by Su-57 měl zbraň uvnitř trupu, aby radarová viditelnost letadla byla nižší. „V tomto ohledu jsou kladeny určité požadavky na hmotnostní a rozměrové parametry zbraní umístěných uvnitř trupu při zachování technických vlastností, které společně s nosičem určují účinnost vojenského komplexu,“ dodal Obnosov.

Su-57 (dříve PAK FA, dříve pojmenovaný T-50) je ruský stíhač páté generace určený k ničení všech typů vzdušných, pozemních a hladinových cílů. Poprvé vzlétl v roce 2010. Kombinace vysoké manévrovatelnosti se schopností provádět nadzvukový let, stejně jako moderní komplex palubního vybavení a nízká viditelnost poskytují Su-57 nadřazenost nad svými konkurenty.

Kontrakt na dodávku 76 stíhaček Su-57 byl podepsán na fóru Armáda 2019. V současné době probíhají zkoušky tohoto letadla, během nichž se kontroluje funkčnost jeho systémů a také provozní režimy motoru druhého stupně. Ministerstvo obrany Ruska opakovaně uvedlo, že Su-57 úspěšně prošel testy v Sýrii.

První sériový letoun, který měl být dodán ministerstvu obrany na konci prosince 2019, havaroval poblíž Chabarovsku během zkušebního letu 24. prosince, pilotovi se ale podařilo katapultovat a přežít. Po incidentu generální ředitel Sjednocené letecké korporace Jurij Sljusar řekl Sputniku, že výsledky práce komise o havárii Su-57 budou použity ke zlepšení tohoto letadla.

Zdroj: snews.com