Deník Washington Post v pondělí informoval, že ukrajinská vojenská rozvědka známá jako HUR plánovala v únoru rozsáhlé údery na území Ruska, které byly na nátlak USA odloženy. (Foto: Twitter / ilustrační)

Zpráva se odvolává na dokumenty, které údajně unikly od letce Jacka Teixeiry. Podle zprávy Národní bezpečnostní agentury dal šéf HUR generálmajor Kyrylo Budanov pokyn jednomu důstojníkovi, aby se „připravil na masové údery 24. února … se vším, co má HUR k dispozici“. Na toto datum připadl rok od zahájení ruské invaze.

USA se o Budanovových plánech dozvěděly, protože špehovaly ukrajinské představitele. Podle zprávy CIA z 22. února HUR „na žádost Washingtonu souhlasila s odložením úderů“. Podle listu The Post není z dokumentů jasné, jakým způsobem USA tlačily na Kyjev, aby operace odložil.

Po celou dobu války Ukrajina podnikala malé útoky drony a prováděla další sabotážní operace uvnitř Ruska. Není jasné, co Budanov myslel „masovými údery“. Jedním z plánů, které zmiňuje Post, bylo použití TNT k útoku na černomořské přístavní město Novorossijsk.

Zpráva Postu naznačuje, že USA nechtěly, aby Budanov své plány uskutečnil kvůli obavám z ruské eskalace, ale existují náznaky, že USA pomohly Kyjevu s dalšími útoky uvnitř Ruska.

Poté, co ukrajinské bezpilotní letouny v prosinci zasáhly letiště hluboko uvnitř Ruska, vojenské zdroje NATO sdělily Asia Times, že drony použily k zasažení svých cílů údaje z amerických satelitů GPS, přestože Bidenova administrativa tvrdí, že USA tyto útoky „nepodporovaly ani neumožňovaly“.

Jiný uniklý dokument, o kterém bylo poprvé informováno na začátku tohoto měsíce, naznačoval, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj použije americké zbraně dlouhého dosahu k zasažení cílů uvnitř Ruska navzdory ujištění, že tak neučiní.

V dokumentu se uvádí, že Zelenskyj během rozhovoru s ukrajinským vrchním velitelem Valerijem Zálužným a dalším nejmenovaným představitelem „vyjádřil znepokojení“ nad tím, že Kyjev nedisponuje zbraněmi dlouhého doletu k zasažení ruských cílů v Rostově.

Zdroj: antiwar.com