Nový panel Sněmovny reprezentantů pro Čínu bude hrát válečnou hru o čínskou invazi na Tchaj-wan, aby prozkoumal způsoby, jakými mohou USA reagovat, což je nejnovější příklad přípravy americké vlády na budoucí konflikt s Pekingem. (Foto: Google Earth / CNN)

Agentura Axios uvedla, že ve středu večer se členové výboru pro Čínu, který vede poslanec Mike Gallagher (R-WI), ujmou role amerických úředníků ve válečné hře, kterou bude provádět Centrum pro novou americkou bezpečnost (CNAS).

CNAS je jestřábí think-tank, který dostává finanční prostředky od amerických výrobců zbraní a od tchajwanské vlády prostřednictvím Tchajpejského hospodářského a kulturního zastoupení, což je de facto tchajwanské velvyslanectví.

Několik členů Bidenovy administrativy pocházelo z CNAS, včetně Kurta Campbella, spoluzakladatele tohoto think tanku, který nyní působí jako nejvyšší úředník prezidenta Bidena pro Asii v Radě národní bezpečnosti.

Čínští jestřábi v Kongresu tvrdí, že USA musí nadále zvyšovat podporu Tchaj-wanu, aby zabránily čínské invazi.

„Musíme hýbat nebem a zemí, abychom posílili naši odstrašující a odmítavou pozici, aby Si Ťin-pching dospěl k závěru, že to prostě nemůže udělat,“ řekl Gallagher agentuře AP.

Nedávná rétorika a činy Číny však ukázaly, že větší podpora Tchaj-wanu ze strany USA vystavuje ostrov většímu čínskému vojenskému tlaku.

Peking právě ukončil masivní cvičení s ostrou palbou v okolí Tchaj-wanu, které bylo zahájeno v reakci na setkání tchajwanské prezidentky Tsai Ing-wen s předsedou Sněmovny reprezentantů Kevinem McCarthym (R-CA) v Kalifornii.

Zdroj: ntiwar.com