NYT žaluje EK za to, že nezveřejnila textové zprávy s generálním ředitelem Pfizeru Bourlou. Zprávy by mohly vrhnout světlo na dohody o nákupu vakcín COVID-19 v hodnotě miliard eur. (Foto: Flickr)

Deník New York Times žaluje Evropskou komisi u soudu kvůli tomu, že výkonná instituce nezveřejnila textové zprávy mezi její předsedkyní Ursulou von der Leyenovou a generálním ředitelem společnosti Pfizer Albertem Bourlou.

Noviny se u nejvyššího soudu bloku utkají s právníky EU a budou tvrdit, že Komise má zákonnou povinnost zprávy, které by mohly obsahovat informace o dohodách bloku o nákupu dávek vakcíny COVID-19 v hodnotě miliard eur, zveřejnit.

Žaloba byla podána 25. ledna a v pondělí byla zveřejněna ve veřejném rejstříku Evropského soudního dvora, ale na internetu zatím nejsou k dispozici žádné podrobné informace. Dvě osoby obeznámené se záležitostí potvrdily serveru POLITICO podrobnosti případu.

Deník New York Times se k případu odmítl vyjádřit. V prohlášení publikace se uvádí: „The Times podávají mnoho žádostí o svobodu informací a vedou aktivní spis. K předmětu této žaloby se v tuto chvíli nemůžeme vyjádřit.“

Evropská komise na žádost o komentář bezprostředně nereagovala.

Zdroj: politico.eu