Turecký ministr vnitra Soylu vzkazuje americkému velvyslanci v Ankaře, aby „dal své špinavé ruce pryč od Turecka“. (Foto: Twitter)

Podle listu Haberturk Soylu dodal: „Každý americký velvyslanec, který přijede do Turkíe, spěchá zjistit, jak v Turecku umožnit převrat.“

Na adresu současného amerického velvyslance Flakea Soylu prohlásil: „Obracím se na amerického velvyslance odtud. Znám novináře, které jste přiměl psát články. Dejte své špinavé ruce pryč od Turkije. Říkám to zcela jasně.“

V dalších obviněních na adresu amerického velvyslance turecký ministr vnitra prohlásil:

„Velmi dobře vím, jak byste chtěl v Turkiji vyvolat rozbroje. Odstraňte z Turkije svůj šklebící se obličej.“

„Každý americký velvyslanec si klade otázku, jak může Turkiji ublížit. Už léta je to jedno z největších neštěstí Turkije. Shromažďují ostatní velvyslance a snaží se jim radit. Totéž dělají v Evropě, protože americké ambasády řídí Evropu,“ poznamenal Soylu v reakci na nedávné varování americké ambasády svým občanům v Turkiji před nebezpečím teroristických útoků v Istanbulu.

Stalo se tak v prohlášení, které zveřejnila velvyslanectví západních zemí. Některé země vydaly samostatná prohlášení, ale opíraly se o přímé varování USA.

Zdroj: middleeastmonitor.com