Nový návrh zákona předložený demokraty z Massachusetts navrhuje, aby vězni mohli darovat své orgány nebo kostní dřeň výměnou za až roční slevu z trestu odnětí svobody. (Foto: Flickr)

Vězni v současné době nemohou darovat orgány ve většině států, s výjimkou několika výjimek, kde mohou darovat orgány blízkým rodinným příslušníkům, ale tento návrh zákona by byl prvním, který by vyměnil orgány za svobodu.

Nový návrh zákona s názvem HD 3822 vysvětluje:

„Program dárcovství kostní dřeně a orgánů umožní oprávněným osobám ve výkonu trestu odnětí svobody získat zkrácení délky trestu odnětí svobody o nejméně 60 a nejvýše 365 dnů v zařízeních ministerstva spravedlnosti nebo v zařízeních Domu nápravné výchovy, pokud si odpykávají trest v zařízení Domu nápravné výchovy, za podmínky, že vězněná osoba darovala kostní dřeň nebo orgán(y).“

Návrh zákona pravděpodobně nebude přijat a může být dokonce v rozporu s federálním zákonem, neboť podobný návrh zákona z roku 2007 byl zamítnut kvůli rozporu s Národním zákonem o transplantaci orgánů z roku 1984. Podle tohoto zákona je nezákonné „vědomě získávat, přijímat nebo jinak převádět jakýkoli lidský orgán za hodnotnou protihodnotu pro použití při transplantaci u člověka“, takže i když jste možná slyšeli, že studenti bojující s problémy chtějí prodávat své ledviny za peníze, ve skutečnosti to není legální. V tomto případě by se za „hodnotnou protihodnotu“ pravděpodobně považoval nižší trest odnětí svobody.

Podle časopisu Jacobin, který požádal o vyjádření ministerstvo pro výkon trestu, s nimi předkladatelé návrh zákona nekonzultovali.

K mnoha etickým aspektům návrhu zákona o dárcovství orgánů, jako je tento, patří skutečnost, že vězni by pravděpodobně neuvažovali racionálně, když jsou uvězněni a je jim nabídnuta cesta ven, spolu s výrazně vyšším výskytem HIV, žloutenky a tuberkulózy v populaci vězňů. Justiční systém je také předpokládanou metodou nápravy a o trestech odnětí svobody rozhoduje soudní systém a hodnocení dobrého chování; kupování kratšího času, ať už prostřednictvím peněz nebo orgánů, je v rozporu s těmito základními východisky.

Carlos González a Judith A. Garcia, kteří návrh zákona předložili, to zdůvodňují tím, že v USA a dalších zemích probíhá ochromující nedostatek orgánů, a takový program by měl za cíl proti němu bojovat. To je sice jistě pravda, ale pravděpodobně lze najít řešení, které nebude takto v rozporu s etickými zásadami, například orgány vypěstované v laboratoři a jiné kultivační metody.

Zdroj: iflscience.com