Expert na moderní otroctví se v pořadu Joe Rogan Experience podělil o hrůzy těžby kobaltu (namodralý a tvrdý kov., pozn. red.) pro elektromobily a chytré telefony. (Foto: Twitter)

Žádný zastánce přechodu na elektromobily nemůže předstírat, že proces výroby elektromobilů je dokonalý – a jedním z obzvláště kontroverzních aspektů, na který upozorňuje stále více lidí, je těžba kobaltu.

V prosinci 2022 na tuto problematiku upozornily miliony posluchačů pořadu The Joe Rogan Experience, když moderátor podcastu Joe Rogan vedl rozhovor s odborníkem na moderní otroctví Siddharthem Karou o těžebním průmyslu kobaltu, který představuje řadu etických problémů a problémů v oblasti lidských práv.

Siddharth Kara, autor knihy Cobalt Red: How The Blood of The Congo Powers Our Lives (Kobaltová červeň: Jak krev Konga pohání naše životy), řekl moderátorovi podcastu Joe Roganovi, že nic takového jako „čistý kobalt“ neexistuje.

„To všechno je marketing,“ řekl profesor Kara.

Takto vypadá zelená a udržitelná „digitální revoluce“ Západu v Africe. Mluvil jsem se Siddharthem Karou o samém dně dodavatelského řetězce elektromobilů a novém projektu @BillGates na těžbu mědi v Zambii.

Zdroj: greenmatters.com