Ještě neuplynul ani jeden celý měsíc do roku 2023 a nejvyšší generál Spojených států už předpovídá, že válka na Ukrajině letos určitě neskončí. (Foto: Flickr)

Předseda sboru náčelníků štábů USA Mark Milley vydal široké názorové hodnocení stavu bojiště, když se v Německu na letecké základně Ramstein účastnil setkání spojeneckých ministrů obrany, které pořádaly Spojené státy a jehož hlavním bodem bylo vyslání dalších zbraní na Ukrajinu. Gen: „Z vojenského hlediska stále tvrdím, že pro letošní rok by bylo velmi, velmi obtížné vojensky vyhnat ruské síly ze všech, z každého centimetru… Ruskem okupované Ukrajiny.“

Milley ve svém komentáři uvedl, že v současné době existuje převážně „statická“ frontová linie, která s výjimkou (ruské) ofenzívy v oblasti Soledaru a Bachmutu.

Přestože představitelé na schůzce přislíbili Ukrajině více zbraní, v kontroverzní otázce vyslání těžkých tanků západní výroby nebylo přijato žádné významné rozhodnutí.

Místo toho Bidenova administrativa tvrdí, že trvá na rozhodnutí neposílat ukrajinským silám tanky M1 Abrams. To se zároveň může promítnout do toho, že ukrajinské síly budou brzdit jakýkoli větší pokus o vytlačení ruských sil ze současných frontových linií, zejména z nyní zuřících bojů na Bachmutu.

„Vysocí američtí představitelé naléhají na Ukrajinu, aby se zdržela zahájení velké ofenzívy proti ruským silám, dokud nebude k dispozici nejnovější dodávka výzbroje a dokud nebude poskytnut výcvik,“ tvrdí vysoký představitel Bidenovy administrativy,“ uvádí se v jedné mezinárodní zprávě.

Následovala následující zpráva: „V rozhovoru s tiskovou agenturou Reuters pod podmínkou zachování anonymity úředník uvedl, že USA trvají na svém rozhodnutí neposkytnout Ukrajině tanky Abrams.“

Opět, rok 2023 sotva začal, a už jsme tady… Pentagon očekává, že tato válka bude patová a bude se drolit i v roce 2024.

Je smutné, že ztráty na obou stranách budou nadále narůstat. Západní spojenci budou prozatím nevyhnutelně pokračovat v masivním rozšiřování svých obranných rozpočtů…

Zdroj: zerohedge.com