Americké úřady ve středu obvinily osm online influencerů z podvodů s akciemi za to, že prostřednictvím sociálních sítí Twitter a Discord nelegálně vnucovali akcie začínajícím obchodníkům. (Foto: Flickr)

Podle obvinění si sedm z podezřelých pěstovalo statisíce sledujících a nabádalo je k nákupu akcií a pumpování jejich ceny.

Všichni měli na Twitteru více než 100 000 sledujících a jeden z nich, Edward Constantin, známý jako @MrZackMorris, více než 500 000 sledujících.

Případem se zabývala Komise pro cenné papíry, americký regulátor trhu, a obvinění byla podána k federálnímu soudu v Texasu.

Žaloba obvinila Daniela Knighta, který na Twitteru vystupuje pod přezdívkou @DipDeity, z „napomáhání a navádění“ k tomuto schématu tím, že spoluorganizoval podcast, v němž propagoval ostatní obžalované jako odborníky.

Podle vyšetřovatelů se influenceři zaměřovali především na haléřové akcie – akcie společností s tržní kapitalizací nižší než 100 milionů dolarů, které se obchodují za dolar nebo méně.

Takové společnosti jsou náchylné k manipulaci s trhem, protože k výraznému pohybu ceny na trhu stačí malá investice.

„Obžalovaní využívali sociální média k tomu, aby shromáždili velké množství začínajících investorů, a poté své příznivce využívali tím, že je opakovaně zásobovali stálou stravou dezinformací,“ uvedl Joseph Sansone, vedoucí oddělení SEC pro vymáhání práva v oblasti zneužívání trhu.

Tento systém „vedl k podvodným ziskům ve výši přibližně 100 milionů dolarů“, uvedl Sansone, který dodal, že tento případ „slouží jako další varování, že investoři by se měli mít na pozoru před nevyžádanými radami, se kterými se setkají na internetu“.

Komise pro cenné papíry a burzy usiluje o soudní řízení u federálního soudu ve čtyřech bodech obžaloby, včetně podvodu a klamání, uvádí se v prohlášení.

Sociální média hrají v oblasti investic stále významnější roli díky nové generaci obchodníků, kteří obchodují s tipy a radami přímo uživatelům na Twitteru, Redditu a Discordu, často v rozporu s establishmentem Wall Street.

Tento fenomén, někdy označovaný jako „meme stocks“, se v lednu 2021 shromáždil kolem několika akcií, včetně řetězce obchodů s videohrami GameStop.

Tito individuální investoři nakupovali akcie společnosti GameStop, ale také řetězce kin AMC, aby tak tlačili akcie vzhůru bez ohledu na aktivitu dotyčných společností a jejich výkonnost.

Během tří týdnů vzrostla cena akcií GameStop patnáctkrát, než se vrátila zpět, což umožnilo drobným investorům dosáhnout značných zisků, přestože ostatní také přišli o velké částky.

Zdroj: insiderpaper.com