Šéf centrální banky říká, že egyptská libra musí být navázána „na každou měnu“, nejen na zelenou bankovku. (Foto: Flickr)

Guvernér egyptské centrální banky Hassan Abdalla 23. října oznámil, že Káhira usiluje o vytvoření nového měnového ukazatele, aby „změnila kulturu, že jsme spojeni s [americkým] dolarem“.

„Vytvoříme index pro egyptskou libru prostřednictvím skupiny dalších měn kromě zlata, abychom změnili kulturu, že jsme navázáni na dolar,“ řekl Abdalla na ekonomické konferenci v Káhiře. Další podrobnosti o tomto systému neuvedl.

„Je to kvůli myšlence vázání – a nemluvím o ceně, mluvím o myšlence,“ řekl. „[USA] nejsou mým hlavním obchodním partnerem. Nevím, proč jsou lidé stále fixováni na dolar,“ řekl dále guvernér centrální banky.

„Součástí našeho úspěchu bude změna kultury a představy, že jsme vázáni. Chceme být vnímáni vůči každé měně.“

Po celá léta byla egyptská libra držena z velké části na uzdě vůči americkému dolaru, což bylo nákladné úsilí, které vyžadovalo udržování vysokých úrokových sazeb.

Na začátku letošního roku však libra po ruské vojenské invazi na Ukrajinu zaznamenala prudký propad. Tato válka vyvolala během několika týdnů odliv až 25 miliard dolarů z egyptských pokladničních poukázek.

To zase přimělo egyptskou centrální banku devalvovat měnu a nechat ji postupně oslabovat. Od té doby ztratila libra vůči americkému dolaru přibližně 20 % své hodnoty.

Investoři tvrdí, že se připravují na druhou vlnu znehodnocování, protože Káhira je několik dní před schválením nové půjčky od Mezinárodního měnového fondu (MMF), západní instituce, která tvrdí, že chce vidět „pružnější“ směnný mechanismus – což znamená, že se domnívá, že egyptská libra je nadhodnocená.

MMF chce také rovné podmínky, které umožní soukromému sektoru převzít „větší roli v ekonomice“.

Egypt je poslední zemí globálního Jihu, která se v důsledku války na Ukrajině začala odklánět od amerického dolaru. Začátkem tohoto roku se Írán i Indie vzdaly dolaru v bilaterálním obchodu s Ruskem, zatímco Saúdská Arábie přišla s myšlenkou přechodu od amerického dolaru k čínskému jüanu při veškerém budoucím prodeji ropy do Číny.

Minulý měsíc se objevily zprávy, že Egypt se připravuje na přijetí ruského platebního systému Mir a zařazení ruského rublu na seznam měn používaných egyptskými bankami a společnostmi cestovního ruchu.

Zdroj: thecradle.co