Hvězdný reportér televizní stanice ABC News je od razie FBI v jeho bytě v Arlingtonu ve Virginii, která proběhla 27. dubna, nezvěstný. (Foto: Flickr)

Držitel ceny Emmy James Gordon Meek – hloubavý novinář, který byl také bývalým vedoucím protiteroristickým poradcem a vyšetřovatelem Výboru pro vnitřní bezpečnost Sněmovny reprezentantů, po razii náhle opustil svou devítiletou práci a „zmizel z povrchu zemského“, řekl časopisu Rolling Stone jeden z jeho kolegů.

V době náletu byl 52letý Meek spoluautorem nyní publikované knihy o zpackaném stažení USA z Afghánistánu. Podle „zdrojů obeznámených se záležitostí“ federální agenti údajně při razii našli v Meekově notebooku tajné informace – ačkoli jeden z investigativních novinářů, který s ním spolupracoval, uvedl, že by to bylo velmi neobvyklé, kdyby to udělal reportér.

„Pan Meek si není vědom toho, jaká tvrzení o jeho držení tajných dokumentů anonymní zdroje uvádějí,“ uvedl v prohlášení jeho právník Eugene Gorokhov. „Pokud takové dokumenty existují, jak tvrdí, bylo by to v rámci jeho dlouholeté kariéry investigativního novináře, který se zabývá vládními přestupky. Tvrzení ve vašem dotazu jsou znepokojivá z jiného důvodu: zdá se, že pocházejí od zdroje uvnitř vlády. Je velmi nevhodné a nezákonné, aby jednotlivci ve vládě vynášeli informace o probíhajícím vyšetřování. Doufáme, že ministerstvo spravedlnosti [Department of Justice] neprodleně prošetří zdroj tohoto úniku informací.“

Jak poznamenává Rolling Stone, není jasné, na jakém příběhu mohl Meek pracovat, aby se dostal do hledáčku FBI.

Meek pracoval na mimořádně citlivých tématech – od vysoce postavených teroristů přes Američany zadržované v zahraničí až po výkony Erika Prince, zakladatele nechvalně proslulého vojenského kontraktora Blackwater. V posledních letech se Meek ve svých nejznámějších reportážích zabýval přepadením ISIS v Nigeru v roce 2017, při kterém zahynuli čtyři američtí zelení bareti. Meek a ABC pak tento příběh zpracovali do celovečerního dokumentu 3212 Un-Redacted, který měl premiéru loni na Den veteránů na sesterské společnosti ABC Hulu.

Ještě před Meekovým zmizením začala intenzivní kampaň na Emmy, která zahrnovala akce jako promítání a otázky a odpovědi v Motion Picture Association ve Washingtonu, které novinář navštívil s jednou ze svých dcer. Příběh byl obzvláště podnětný, protože podkopával oficiální vyprávění Pentagonu o tom, co se na místě v africké zemi stalo, a předkládal „důkazy o utajování na nejvyšších úrovních armády“, jak uvádí logline filmu. K tomu se přidávají další intriky: podle zdrojů náhle a nevysvětlitelně opustil televizi ABC News několik měsíců před Meekem i další investigativní novinář Brian Epstein. Epstein pracoval také jako režisér, producent a kameraman na filmu 3212 Un-Redacted (Hulu po Meekově zjevném odchodu zastavilo kampaň na Emmy a dokument nakonec nominaci nezískal). Epstein řekl časopisu Rolling Stone: „K tomuto příběhu se nebudu vyjadřovat,“ a pak náhle zavěsil. -Rolling Stone

Mezitím Meekův spoluautor knihy o Afghánistánu, podplukovník zelených baretů ve výslužbě Scott Mann, tvrdí, že nemá tušení, co se stalo.

„Na jaře mě kontaktoval a byl opravdu rozrušený a řekl mi, že má nějaké vážné osobní problémy a že musí od projektu odstoupit,“ řekl Mann časopisu Rolling Stone. „Jako člověk, který je válečným veteránem a zažil takové vypětí – nevím, co to bylo – jsem to respektoval. A on si šel svou cestou a já jsem pokračoval v projektu.“

Zdroj: zerohedge.com