Evropská unie připravuje plány na poskytnutí ekonomické pomoci Ukrajině ve výši 1,5 miliardy eur (1,46 miliardy dolarů) měsíčně v příštím roce, uvedla v pátek šéfka EU Ursula von der Leyenová. (Foto: Flickr)

V projevu po summitu vedoucích představitelů EU von der Leyenová uvedla, že Ukrajina požádala mezinárodní dárce o „stabilní, spolehlivý a předvídatelný tok“ makroekonomické podpory.

Ukrajinská ekonomika byla rozvrácena osm měsíců trvající ruskou invazí a Kyjev odhaduje, že k zajištění základních funkcí státu potřebuje měsíčně nejméně čtyři miliardy eur v podobě dotací nebo půjček.

Von der Leyenová uvedla, že peníze poskytne EU, Spojené státy a mezinárodní hospodářské instituce – a že od nynějška budou po počátečních odkladech zasílány jako pravidelné peněžní injekce.

Vedoucí představitelé EU ve svém prohlášení na summitu uvedli, že rychle poskytnou zbývající tři miliardy eur z již přidělené podpory, a vyzvali Komisi, aby navrhla „strukturálnější řešení“.

V rozhovoru s novináři von der Leyenová uvedla, že by se tak jednalo o přibližně „1,5 miliardy měsíčně pro Ukrajinu financované Evropskou unií“.

„Celkově to tedy dá na příští rok částku 18 miliard, což je částka, se kterou může Ukrajina počítat a kde je stabilní a spolehlivý předvídatelný tok příjmů,“ řekla.

„Pověřili jsme ministry financí, aby vypracovali příslušný mechanismus. Bylo však důležité dát Ukrajině také signál, že velmi dobře víme, jak důležitý je tento spolehlivý tok příjmů.“

Ve čtvrtek, první den summitu, se prezident Volodymyr Zelenskyj obrátil na vedoucí představitele EU prostřednictvím videospojení a postěžoval si, že Rusko proměnilo energetickou síť jeho země v „bojiště“.

Zdroj: alarabiya.net