Ukrajinské ministerstvo energetiky uvedlo, že v důsledku ruských raketových úderů na energetickou infrastrukturu v pondělí zastaví vývoz elektřiny do Evropské unie. (Foto: Flickr)

„Dnešní raketové údery, které zasáhly tepelnou výrobu a elektrické rozvodny, přinutily Ukrajinu pozastavit vývoz elektřiny od 11. října 2022, aby stabilizovala vlastní energetický systém,“ uvedlo ministerstvo v prohlášení na svých internetových stránkách.

Rusko dříve v pondělí podniklo nejrozsáhlejší raketové údery na Ukrajinu od začátku konfliktu, kdy zasypalo města řízenými střelami a vyřadilo z provozu dodávky elektřiny, což ruský prezident Vladimir Putin označil za pomstu za vyhozený most.

Ukrajinský ministr energetiky Herman Halušenko uvedl, že útoky na energetický systém byly „největší za celou dobu války“.

V televizním vysílání uvedl, že raketové údery „na celý zásobovací řetězec (byly provedeny) s cílem co nejvíce ztížit přepínání dodávek“.

V červnu ukrajinské ministerstvo energetiky uvedlo, že doufá, že do konce roku získá 1,5 miliardy eur (1,45 miliardy USD) z vývozu elektřiny do EU, která je od začátku války jeho hlavním vývozním trhem energie. Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu 24. února. Opakovaně popřelo útoky na civilní cíle.

Zdroj: devdiscourse.com