Dramatické, i když zbytečné a drahé intermezzo, kdy se Musk snažil sabotovat vlastní (extrémně předraženou) koupi Twitteru, je nyní konečně u konce a Musk ustoupil od koupě sociální sítě za původní navrhovanou cenu 54,20 USD. (Foto: Flickr)

Co bude dál? Ponechá si Musk Twitter ve stávající podobě, nebo ho spálí, propustí všechny zaměstnance a postaví ho znovu od základů? Je příhodné, že Muskovy textové zprávy propojené s Twitterem, které byly zveřejněny v rámci právního zveřejnění žaloby na Twitter, poskytují dostatek informací o tom, co Musk skutečně chce, pokud jde o konečný produkt.

Zaprvé, jak je uvedeno v následující výměně s generálním ředitelem společnosti Valor Antoniem Graciasem, Musk věří ve svobodu projevu.

Podobně se Musk vyjádřil i v následující výměně názorů s bývalou manželkou Talulah Jane (TJ) Rileyovou, která byla zděšena pozastavením vysílání Babylonské včely a která navrhla „koupit Twitter a udělat z něj radikálně svobodný server pro svobodu slova“… nebo ho „smazat“.

Musk poté hovoří s podnikatelem v oblasti rizikového kapitálu Jonem Lonsdalem, kde diskutují o Muskově přání udělat z Twitteru algo s otevřeným zdrojovým kódem, protože je důležité „vládnout velkým technologiím“ a „naše veřejné náměstí nepotřebuje svévolnou cenzuru skečů“. Muskova odpověď: „To, co máme teď, je skrytá korupce!“

Na okraj dodejme, že o několik týdnů později, poté co vyšlo najevo, že Musk koupil značný podíl ve společnosti Twitter, učinil Jon Lonsdale zajímavý postřeh: „Vsadím se, že správní rada ani nedostává úplné zprávy nebo nevidí žádnou zprávu o cenzurních rozhodnutích a malých spiknutích, která se tam dějí, ale měla by – levičáci ve správní radě pravděpodobně chtějí věrohodně popřít!“

Ještě zajímavější je tato výměna názorů se zakladatelem Twitteru Jackem Dorseym, v níž Jack zopakoval nejen to, že Twitter musí být „otevřeným protokolem“, ale i to, že „nemůže mít reklamní model. Jinak vám vznikne plocha, kterou se vlády a inzerenti budou snažit ovlivňovat a kontrolovat. Pokud za ním bude stát centralizovaný subjekt, bude napaden.“ Jackův závěr: „není to složitá práce, jen se to musí udělat správně, aby to bylo odolné vůči tomu, co se stalo twitteru.“ Po delší debatě tam a zpět Musk Jackovi říká, že „stojí za to jak pokusit se posunout Twitter lepším směrem, tak udělat něco nového, co bude decentralizované“.

Krátká odbočka, v níž se dozvídáme, že o koupi Twitteru neusiloval jen Elon, ale také J. P. Morgan kryptoměn Sam-Bankman Fried: očekávejte, že SBF bude mít ve společnosti do budoucna významnou roli.

A druhá odbočka: jaké je čisté jmění SBF a kolik peněz by mohl vložit do Twitteru: krátká odpověď na obojí: hodně.

Další zajímavá výměna názorů, tentokrát s Mathiasem Dopfnerem, generálním ředitelem německého mediálního konglomerátu Axel Springer, který vlastní řadu bulvárních deníků, jako je Bild, v níž říká, že pokud ho koupí Musk, Alex Springer by byl ochoten provozovat twitter.

Obzvlášť zajímavá výměna názorů proběhla několik minut poté, co Musk odhalil svůj podíl na Twitteru, s osobou, která na rozdíl od všech ostatních při odhalení požadovala, aby nebyla jmenována. Vzhledem k „citlivé“ povaze jeho návrhu „navigovat, jak pustit pravičáky zpět na Twitter… zejména samotného šéfa“)se můžeme jen domnívat, že je to kvůli obavám ze zrušení radikální levicovou lůzou.

Další výměna názorů poté, co Musk oznámil, že se uchází o místo v představenstvu, je s výše zmíněným Matthiasem Dopfnerem, šéfem německé společnosti Axel Springer, který dělá vše pro to, aby jeho osobní média byla úzkostlivě, nudně, zdrcujícím způsobem woke a politicky korektní, o němž se dozvídáme, že je ve skutečnosti jen dalším pokrytcem a skrytým „anti-woke“, který Muskovi navrhuje, aby vytvořil trh pro algo, „např. pokud jste sněhová vločka a nechcete obsah, který vás uráží, vyberte si jiný algoritmus“. Kéž by to samé udělal Dofpner se svým impériem bulvárních plátků, které se starají o sněhové vločky. Zábavné je, že Dopfner má i další „akční“ doporučení, například „řešit svobodu slova“. No dobře. Zde je zbytek toho, co chce generální ředitel jednoho z největších bulvárních impérií na světě (a nedávný akvizitor Politica) udělat:

Status Quo: je to de facto veřejné náměstí, ale je problém, že nedodržuje zásady svobody projevu. => takže základní produkt je docela dobrý, ale (i) neslouží demokracii a (ii) současný obchodní model je slepá ulička, což se odráží v ploché ceně akcií.

Cíl: Udělat z Twitteru globální páteř svobody projevu, otevřený trh myšlenek, který skutečně odpovídá duchu prvního dodatku, a změnit obchodní model na kombinaci podpory z reklam a placených podpor kvality.

Herní plán:

1.) „Vyřešit svobodu projevu“

  • 1-a) Krok 1″ Udělejte ji BEZ cenzury radikálním zkrácením podmínek poskytování služeb (nyní stovky stran) na následující: Uživatelé Twitteru souhlasí s:
  • (1) Používat naše služby k rozesílání spamu nebo podvodům na uživatele,
  • (2) propagovat násilí,
  • (3) zveřejňovat nelegální pornografii.
  • 1-b) Krok 2: Zavedení cenzury na Twitteru, která bude RESISTENTNÍ
  • Zajistěte odolnost vůči cenzuře zavedením opatření, která zaručí, že Twitter nebude možné dlouhodobě cenzurovat, bez ohledu na to, která vláda a vedení
  • Jak? Pokračujte v prosazování projektů na Twitteru, které pracují na vývoji decentralizovaného protokolu sociální sítě (např. BlueSky). Není to snadné, ale back-end musí běžet na decentralizované infrastruktuře, API by se mělo stát otevřeným (zpět ke kořenům! Twitter začal a stal se velkým díky otevřeným API).
  • Twitter by byl jedním z mnoha klientů pro zveřejňování a konzumaci obsahu.
  • Pak vytvořit trh pro algoritmy, např. pokud jste sněhová vločka a nechcete obsah, který vás uráží, vyberte si jiný algoritmus.

2.) „Vyřešit cenu akcií“ – současný stav podnikání:

  • Příjmy Twitteru z reklamy stabilně rostou a prozatím postačují k financování provozu.
  • Počet uživatelů (MAU) se nemění, žádný strukturální růst
  • Cena akcií je stabilní, chybí důvěra ve stávající obchodní model

Ale zatímco mnoho z těchto myšlenek bylo Muskovi vlastní, kde se věci stávají opravdu „pronikavými“, je, když si Elon povídá se svým bratrem Kimbalem, o jeho vizi. Zveřejníme je bez komentáře, protože, no, komentovat Muskovu „vizi“ – jakéhosi podivného křížence sociální sítě, blockchainu, aplikace pro přímé zasílání zpráv, která ukládá zprávy navždy, a to vše za použití nějakého tokenu (proč ne dogecoinu) – je daleko za hranicí našeho platového ohodnocení.

Zde se s několika nápady ozývá také Jason Calacanis. Jeho komentáře k De Sasntisovi jsou zábavné.

Pokračuje to o pár dní později, kde Calacanis prozrazuje, že by se mohl stát příštím generálním ředitelem Twitteru, a Musk je vstřícný:

A několik dalších nápadů od Calacanise:

Konečně nějaká dobrá zpráva pro liberály:

Zdroj: zerohedge.com