Objasnění: Mluvčí Pentagonu uvedl, že Bill LaPlante nechtěl říci, že Ukrajinci byli vycvičeni ve Spojených státech. (Foto: Flickr)

Ukrajinské síly, které v červnu potopily ruskou válečnou loď raketami Harpoon, byly vycvičeny ve Spojených státech, uvedl hlavní nákupčí zbraní Pentagonu.

Tento klíčový detail úderu a několik dalších prozradil ve středu Bill LaPlante, náměstek ministra obrany pro akvizice a udržování, během panelové konference pořádané Defense News poblíž Pentagonu.

LaPlante uvedl, že USA „přivedly Ukrajince, aby o víkendu Memorial Day trénovali na [Harpoon] v naší zemi, o víkendu Memorial Day“.

LaPlanteho mluvčí uvedl, že náměstek ministra neměl na mysli, že Ukrajinci absolvovali výcvik ve Spojených státech. Místo toho podle ní měl na mysli, že víkend, kdy Ukrajinci absolvovali výcvik, se ve Spojených státech nazývá Memorial Day.

„Dostali jsme je z lodi, naložili jsme je na nějaké plošinové náklaďáky, dali jsme harpuny, moduly na plošinový náklaďák, a pak jiný plošinový náklaďák pro zdroj energie, připojili jsme mezi to kabel, zjistili jsme, že se to dá exportovat, přivezli jsme Ukrajince, aby na tom trénovali o víkendu Memorial Day, u nás, o víkendu Memorial Day, a příští týden byly potopeny dvě ruské lodě těmi harpunami,“ řekl.

Protilodní střely Harpoon vyrobené společností Boeing, které byly použity při úderu, byly Ukrajincům poskytnuty americkým spojencem, jehož jméno LaPlante neuvedl. Střely byly vyjmuty z lodi spojence a poté namontovány na korbu nákladního automobilu. Druhý nákladní automobil sloužil jako „zdroj energie“, uvedl. „V současné době probíhají neuvěřitelné inovace a my o nich jen dostatečně nemluvíme.“

V polovině června Ukrajina uvedla, že nasadila harpuny poskytnuté Dánskem. O několik dní později se objevily zprávy, že ukrajinská armáda potopila ruskou námořní zásobovací loď Spasatel Vasilij Bech. O týden později Pentagon uvedl, že Ukrajina potopila tuto loď pomocí harpun.

Ve středu LaPlante uvedl, že ukrajinské síly od té doby potopily harpunami další ruskou válečnou loď. Jméno lodi neuvedl.

V červnu se američtí představitelé zavázali, že v rámci balíčku zbraní v hodnotě 1 miliardy dolarů pošlou Ukrajině harpuny namontované na vozidlech.

V dubnu ukrajinské síly použily rakety Neptun k potopení lodi Moskva, vlajkové lodi ruské černomořské flotily.

Zdroj: defenseone.com