Šéf bankovního gigantu JPMorgan Chase na Wall Street Jamie Dimon varoval investory před pravděpodobností poklesu americké ekonomiky a uvedl, že na obzoru může být „něco horšího“ než tvrdá recese. (Foto: Flickr)

Podle sobotní zprávy Yahoo Finance Dimon poznamenal, že ekonomika je „silná“, zatímco rozvahy podniků a spotřebitelů „jsou v dobré kondici“. Bankéř však upozornil, že na obzoru se objevují „bouřkové mraky“, včetně rostoucích cen ropy a vyšších úrokových sazeb.

„Když děláte prognózu, musíte přemýšlet jinak. Co je tam venku? Jsou tam bouřkové mraky. Sazby, kvantitativní zpřísňování (QT), ropa, Ukrajina, válka, Čína,“ řekl Dimon.

„Kdybych měl stanovit kurzy: měkké přistání 10 %. Tvrdší přistání, mírná recese, 20 %, 30 %. Tvrdší recese, 20 %, 30 %. A možná něco horšího na úrovni 20 % až 30 %. Je špatnou chybou říkat ‚tady je moje jednobodová předpověď‘,“ upřesnil.

Minulý měsíc Dimon varoval, že geopolitické napětí, prudce rostoucí inflace, klesající spotřebitelská důvěra a nejistota ohledně toho, o kolik bude zvýšena základní úroková sazba Federálního rezervního systému, v kombinaci s konfliktem na Ukrajině, budou mít pravděpodobně někdy v budoucnu negativní dopad na globální ekonomiku.

Zdroj: bitcoin.com