Spojené státy vstoupily do recese, prohlásil ve čtvrtek starosta New Yorku Eric Adams a popřel tak dřívější tvrzení prezidenta Joea Bidena, že ekonomika je „na správné cestě“. (Foto: Flickr)

„Jsme ve finanční krizi, jakou si nedokážete představit… Wall Street se hroutí, jsme v recesi,“ řekl Adams na newyorské akci pořádané neziskovou organizací Project Hospitality, jak cituje zpravodajský portál Hamodia.

„Řekněte mi, co mám ubrat z talíře, když chcete, abych na talíř dal něco jiného. Přicházím za vámi jako za městem a říkám: ‚Tolik máme, to je vše,“ prohlásil.

Vyjádření nejvyššího představitele města kontrastuje s ujištěním, které Biden poskytl dříve téhož dne, když prohlásil, že navzdory tomu, že „ekonomika zpomaluje“, úsilí Washingtonu v boji proti prudce rostoucí inflaci v zemi jej staví „na správnou cestu“.

Adams i Biden se vyjadřovali k oficiálním údajům zveřejněným dříve ve čtvrtek, které ukázaly, že americká ekonomika klesá již dvě čtvrtletí po sobě, což je považováno za známku recese.

Newyorský starosta však později svá slova pozměnil a uvedl, že popisovat stav ekonomiky je výsadou prezidenta.

„Prezident určí oficiální název toho, kde se nacházíme; to je prezident a já se řídím jeho pokyny. Máme co do činění s těžkými ekonomickými časy, ale zvládneme to, protože věřím prezidentovi,“ řekl médiím.

Zdroj: infowars.com