Zástupci sociálnědemokratické strany prověřují důkazy o užívání drog na sjezdu strany na začátku tohoto týdne. Nejméně osm žen bylo zraněno. (Foto: Flickr)

Zástupci německé sociální demokracie (SPD) prověřují výpovědi osmi žen, které uvedly, že na letním sjezdu strany počátkem tohoto týdne byly vystaveny působení drog, jako je rohypnol. Informuje o tom publikace DW.

Jak bylo uvedeno, v důsledku kontroly byl již potvrzen jeden případ.

„Všichni jsme rozhořčeni a uděláme vše pro to, abychom tuto neuvěřitelnou událost osvětlili,“ uvedla Katya Mastová, předsedkyně sociálních demokratů v Bundestagu.

Na večírku byl údajně přítomen i německý kancléř Olaf Scholz, který se nyní možná ocitl uprostřed nového skandálu.

Vrchní mluvčí SPD Matthias Martin doporučil úřadům, aby informovaly všechny dívky, které v Německu trpí užíváním „uspávacích kapek“, tzv. drog na znásilnění, včetně rohypnolu (flunitrazepamu).

Flunitrazepam je prášek na spaní, sedativum. Může způsobit ztrátu paměti, pokud je užíván s alkoholem a/nebo opiáty. Říká se mu „droga proti znásilnění“, protože po jeho užití si oběť nepamatuje podrobnosti toho, co se stalo, včetně sexuálního zneužití vůči ní. Rozmach jeho užívání pro tyto účely nastal v 90. letech – bílé tablety bez chuti bylo obtížné odhalit ve složení alkoholických nápojů. V roce 1999 výrobci záměrně změnili složení drogy a dodali jí hořkou chuť a barvicí vlastnosti.

Boris Johnson odstoupil z funkce premiéra a předsedy Konzervativní strany. Důvodem rezignace byl velký skandál, ke kterému došlo poté, co Boris jmenoval Chrise Pinchera svým asistentem, přestože byl Chris obviněn ze sexuálního zneužití. Novináři se také dozvěděli, kolik peněz bylo vynaloženo na renovaci rezidence na Downing Street.

Jozsef Saer, poslanec Orbánovy strany v roce 2020, se ocitl v centru skandálu, když se přiznal k účasti na nelegálních homosexuálních orgiích v Bruselu.

Podle listu bylo na soukromém večírku, kterého se zúčastnil německý spolkový kancléř Olaf Scholz, nejméně osm dívek omámeno „znásilňovacími drogami“.

Jedná se o svátek, který se konal 6. července. Podle vyšetřování byly jeho účastnice posypány látkou podobnou rohypnolu, prášku na spaní, který spolu s alkoholem může způsobit výpadky paměti.

Když to vyšlo najevo, obrátil se vysoce postavený úředník SPD Matthias Martin na ženy, které byly na této oslavě přítomny, a požádal je, aby všechny případy nahlásily na policii.

Média píší, že na chatu sociálních demokratů se objevila informace, že jeden případ byl již potvrzen a proti neznámému útočníkovi bylo vzneseno obvinění.

Zdroj: dw.com