Již několik dní probíhají (zatím neúspěšná) jednání Organizace spojených národů o dohodě o plánech na odblokování vývozu obilí z ukrajinských přístavů v Černém moři, včetně kontroverzních jednání s Ruskem, které bylo obviněno z „ozbrojování“ světových dodávek potravin vojenskou blokádou klíčových přístavů. (Foto: Youtube / ilustrační)

Moskva na oplátku obvinila Ukrajinu, že přístavy znemožňují provoz tankerů, a zároveň uvedla, že Západ musí zmírnit sankce, pokud doufá, že se mu podaří obnovit vývoz důležitého obilí.

Představitelé OSN uvedli, že nabídka prezidenta Vladimira Putina zrušit blokádu, pokud budou sankce zrušeny, „komplikuje“ již tak „křehká“ jednání. Washington to sleduje se skepsí: „Podstatné je, že kromě využití pozemních tras potřebujeme zprovoznit přístavy, abychom mohli zvýšit dodávky potravin pro ty nejpotřebnější,“ uvedl o víkendu mluvčí ministerstva zahraničí.

Rusko údajně dosáhlo dohody s Tureckem o vybudování odmínovaného „obilného koridoru“, který by prostřednictvím společného vojenského doprovodu zajišťoval bezpečný průjezd ukrajinských nákladních lodí s obilím z černomořského přístavu Oděsa.

V pondělí o tom informuje turecký mediální zdroj Daily Sabah:

Ruská vláda podle zprávy plánuje umožnit lodím se zásobami obilí opustit ukrajinský přístav Oděsa, a zmírnit tak blokádu, která vyvolala obavy z rozsáhlého nedostatku a hladu.

Ruské vedení se dohodlo s Kyjevem a Ankarou na plánu uvolnění dodávek obilí z Oděsy, která byla předmětem blokády, uvedl provládní list Izvestija s odvoláním na vládní kruhy.

„V teritoriálních vodách sousední země převezmou odminování turecké vojenské síly a budou také doprovázet lodě až do neutrálních vod,“ uvedla pondělní zpráva.

Ruské válečné lodě by pak doprovázely plavidla převážející obilí do Bosporu.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov již dříve novinářům na nedávné tiskové konferenci s odvoláním na regionální zdroje podle Yahoo News řekl následující:

Výsledkem rozhovoru (mezi ruským prezidentem Vladimirem Putinem) a prezidentem Erdoganem byla dohoda, že se naši turečtí kolegové pokusí pomoci zorganizovat odminování ukrajinských námořních přístavů, aby mohly být propuštěny lodě, které byly technicky vzato jako rukojmí spolu s nákladem potřebným v rozvojových zemích.

Zatím není jasné, zda se ukrajinská strana k ohlášené dohodě skutečně přihlásila, zda se podílela na vyjednávání, případně zda její zájmy Turecko nějakým způsobem zastupovalo.

Zpráva pokračuje: „Lavrov uvedl, že tato dohoda stanoví, že Ukrajina nevyužije proces odminování k posílení svých vojenských schopností a nebude narušovat ruské námořnictvo.“

Zdá se, že tato dohoda, o níž se informuje z ruské strany, proběhla mimo kanály OSN, a není jisté, jak bude přijata na Západě, vzhledem k tomu, že nedávno Velká Británie a někteří evropští podporovatelé Ukrajiny předložili vlastní plány na „bezpečný koridor“ vytvořený mezinárodním námořním doprovodem. Rusko tyto nabídky západního námořního doprovodu Ukrajině samozřejmě odmítlo.

Turecko by muselo schválit jakýkoli případný konečný dohodnutý mezinárodní plán vzhledem k tomu, že na základě úmluvy z Montreux kontroluje průjezd zahraničních lodí Dardanelami a Bosporskou úžinou.

Formulace kremelského prohlášení oznamujícího možný rusko-turecký plán odminování je zajímavá vzhledem k tomu, že obviňuje Ukrajinu z toho, že drží obchodní lodní dopravu jako „rukojmí“.

Ukrajina ze své strany obvinila Rusko z krádeže a následného prodeje životně důležitého ukrajinského obilí, přičemž drží celosvětové dodávky potravin jako rukojmí a vydírá světové mocnosti kvůli zmírnění sankcí.

Jeden z analytiků však podle listu The NY Times o těžce postiženém africkém kontinentu, který je nadále velmi závislý na vývozu ukrajinského obilí, prohlásil: „Afričanům je jedno, odkud dostávají potraviny, a pokud o tom někdo hodlá moralizovat, mýlí se.“

Zdroj: